Nagrada za mlade bh. glumce: Priča o ljubavi

O ljubaviDa talenata u Bosni i Hercegovini ne nedostaje, dokazali su nedavno mladi glumci sa Odsjeka za dramsku umjetnost Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, Nikolina Ljuboja i Ivan Skoko, koji su na skoro završenom Festivalu internacionalnog studentskog teatra u Beogradu (FIST) osvojili prestižno priznanje. Naime, njima je međunarodni žiri dodijelio nagradu za najbolju glumu, u više nego ozbiljnoj konkurenciji.

Prestižni festival

Oni su u Beogradu gostovali sa svojom diplomskom predstavom “O ljubavi”, koju su pripremali pod mentorstvom profesora Ferida Karajice.

– Predstava, koja na duhovit i energičan način progovara o ljubavnim problemima jednog, po svemu sasvim običnog para, nastala je kao samostalni autorski projekt. Putujući kroz četiri kazališna žanra, glumci pokušavaju pronaći odgovore na pitanja što je ljubav, kako nastaje, kako se manifestira, može li potrajati ili neminovno, pod teretom navike, mora izblijedjeti, kaže za Oslobođenje Nikolina Ljuboja.

– Često se susrećemo s pitanjem zašto baš ljubav kao tema, na što teško pronalazimo odgovor. Jednostavno, oboje mislimo da je ljubav tema nad temama. Kad malo zagrebemo po površini, mislim da možemo lako zaključiti kako iza svih ljudskih postupaka čuči želja da volimo i budemo voljeni, dodaje mlada glumica.

Festival internacionalnog studentskog teatra (FIST) osnovan je 2005. na inicijativu studenata Menadžmenta i produkcije pozorišta, radija i kulture na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, koji ga od osnivanja i samostalno vode. Osnovna ideja i misija FIST-a je stvaranje uslova za komunikaciju između mladih pozorišnih entuzijasta, razmjenu znanja, iskustva i vještina, kao i prikazivanje različitih pozorišnih studentskih praksi iz cijelog svijeta.

Ljuboja ističe da je gostovanje na beogradskom festivalu itekako imalo značaja za njihovu karijeru u usponu, ali i da je bila velika čast primiti nagradu za najbolji performans na festivalu.

– To je svakako velik poticaj za mladog glumca i ohrabrenje koje će nam dobro doći na početku glumačkog rada. Kako naš mentor, profesor Karajica inače živi u Beogradu, bili smo u mogućnosti ovaj uspjeh dijeliti s njim, što je zaokružilo naš zajednički rad i na najljepši način okrunilo završetak školovanja.

Gostovanje u Sarajevu

Njen partner u predstavi, Ivan Skoko, također naglašava značaj gostovanja upravo na FIST-u.

– Meni ova nagrada znači jako puno, ponajviše zbog činjenice da dolazi s festivala u Beogradu koji je jedan od najcjenjenijih u regiji. Samim time što je konkurencija bila jako velika, dobiti nagradu za glumu, bila je izuzetna čast. Sretan sam što je žiri, a i beogradska publika prepoznala naš rad i trud i daje mi snage da samopouzdanije krenem u nove projekte, govori Skoko.

Mladi glumački par sa svojom diplomskom predstavom gostovaće i u Sarajevu, i to u okviru manifestacije Dani komedije, koja će biti održana u Domu mladih. Predstava je na programu 16. decembra.

Iz ugla dramaturga

Energična i duhovita predstava „O ljubavi”,  djelo reditelja Ferida Karajice  bavi se  najčešćom, ali i najkomplikovanijom temom koja je poznata ljudskom društvu i samom pojedincu – ljubavlju. Predstava je kratka i efektna. Teško je o njoj pisati, a ne prepričavati je. Možda je tako jer je akcenat stavljen na pokret isto koliko i na govornu radnju, a opet je pokret, ono što je ostavilo najjači utisak.

Univerzalnost i važnost ove koreodrame vidimo u postavljanju esencijalnog pitanja: “Šta je ljubav za čovjeka kao individuu?” “Ljubav” je, u stvari laboratorijski eksperiment ispričan pozorišnim jezikom.

To je pozorišni eksperiment (u pozitivnom pogledu) razdvojen u četiri različite epruvete gdje se svaka potpuno drugačije tretira, ali zadivljujuće dobijamo jedinstven rezultat koji nam govori da je ljubav univerzalno osjećanje, koje svako ipak “pronalazi” i doživljava isključivo lično.
Andrija Ilić, Dejan Prcić.

Posted by on 2014-11-30. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login