Najopasniji hakeri prijete, država nema odgovor

AnonbosniaDa najave rušenja kompjuterskih sistema vlasti u BiH treba shvatiti ozbiljno potvrđuje i formiranje ogranka Anonymousa u BiH, koji su napravili web stranicu Anonbosnia.

Predstavljaju se kao aktivisti koji žele da oslobode svijet od uplitanja vlasti u život običnih ljudi. Njihova stranica je novijeg datuma, ali oni tvrde da pod svojom kontrolom drže 90 posto svih bežičnih mreža u BiH, piše RSE.

Otvoreno su najavili napade na informacione sisteme raznih državnih resora i agencija po uzoru na djelovanje njihovih istomišljenika širom svijeta. Ovo je jedan od postova aktiviste koji se predstavio kao „Bosnian anon tim“.

“Nadamo se pomoći kolega u obaranju stranica ministarstava. Sva uputstva će biti napravljena u videu.”

On, međutim, nije precizirao koje institucije će biti na udaru, niti je do sada zabilježena neka akcija Anonymousa u BiH. Imaju i istoimeni profil na društvenoj mreži Facebook. Među brojnim pitanjima koje su posjetitelji profila postavili stoji i ovo:

„Koji vam je cilj?“, na što je aktivista sa nickom Anonymousabosnia odgovorio:

“Normalnije društvo, borba protiv govora mržnje, cenzure.”

Obezbijediti sigurnost informacionih sistema

Docent na sarajevskom Elektrotehničkom fakultetu Saša Mrdović smatra kako najave hakera ne treba potcjenjivati samim tim što je sve pokriveno velom tajne.

„Obično cilj napada može biti da stranice se učine nedostupnim. Druga vrsta napada bi mogla biti da oni pokušaju da promijene neke informacije na tim stranicama. I treći napad, koji bi mogao biti potencijalno najopasniji, je da oni dođu do nekih informacija koje nisu javne prirode“, kaže Mrdović.

A evo kako je opisana grupa na web portalu Anonbosina:

“Anonymous nije nikakva grupa, niti organizacija. Naš cilj je sloboda interneta, svijet bez korupcije, imperijalizma, cenzure. Anonimusi nisu zločinačka organizacija! Dos napadi su pravna vrsta internet protesta.“

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Mostaru Aner Žuljević smatra kako napadi na internet stranice ministarstava ne mogu proizvesti velike posljedice jer ove stranice uglavnom ne sadrže bitne informacije.

„Međutim, postavlja se pitanje dubinske sigurnosti institucija, kao što je Uprava za inidirektno oporezivanje. Kada su u pitanju ove institucije koje najvećim dijelom upravljaju i financijskim tokovima u BiH, postoji velika opasnost u financijskom iznosu i šteti. Mi se, nažalost, kada su u pitanju BiH i institucije, nećemo opametiti dok ne doživimo jedan od takvih napada koje će na kraju blokirati određene institucije, pa ćemo tek onda vidjeti šta znači neophodnost investiranja u sigurnost informacionih sistema u tako ozbiljnim institucijama u BiH“, navodi Žuljević.

Od Anonymousa strahuje cijeli svijet, kaže bivši obavještajac Predrag Ćeranić. On smatra kako je problem što bh. institucije nemaju razvijene mehanizme odbrane od ovakve vrste napada.

„Mehanizam odbrane od cyber kriminala u BiH je tek u povoju. Oni su ozbiljna prijetnja, tako da je malo toga što se može učiniti“, naglašava Ćeranić.

Odjel jedino u MUP-u RS

U Ministarstvu sigurnosti BiH tvrde kako u okviru Odjela za borbu protiv terotizma postoji i sektor za brobu protiv internet kriminala. Međutim, informacije o sigurnosti informacionih sistema bh. institucija iz Ministarstva nismo uspjeli dobiti.

S druge strane, Žuljević kaže kako bh. institucije nemaju ni educiran kadar, ni neophodnu tehniku za sigurnost internet stranica.

„Kada su u pitanju informacioni sistemi javnih institucija u BiH, mi moramo konstatovati da su oni izuzetno slabo zaštićeni kada je u pitanju informaciona sigurnost i možemo konstatovati da većina tih institucija nema politiku sigurnosno-informacionih sistema, što je jedan od ključnih dokumenata kada je u pitanju ponašanje uposlenih i kada je, inače, oprema koja je neophodna za zaštitu tih sistema u pitanju“, kaže Žuljević.

Kada je u pitanju borba protiv internet kriminala, BiH nema nijednu agenciju niti sektor koji se bavi ovom problematikom. Pri Državnoj agenciji za istrage i zaštitu trebao je biti formiran centar za borbu protiv cyber kriminala, međutim, još uvijek je to samo mrtvo slovo na papiru.

Jedini koji je napravio pionirske korake je MUP-RS, koji je formirao posebnu jedinicu za borbu protiv cyber kriminala, što je prvo odjeljenje te vrste u cijeloj BiH.

Glasnogovornica MUP-a RS Mirna Šoja kaže da još uvijek nemaju informaciju kako je najopasnija hakerska grupa dobila ogranak i u BiH.

„Provjeravamo sve ove navode. U prethodnom periodu zabilježeno je nekoliko hakerskih napada na servise vladinih institucija. Uglavnom to su bili neki blaži napadi u kojima su hakeri upadali na internet stranice i mijenjali sadržaj. Bilo je i nekoliko ozbiljnijih u smislu da se blokirao server“, navodi Šoja.

Manji hakerski napadi koji su privremeno blokrali rad interent stranica bh. institucija dešavaju se odavno. Stranica Parlamentarne Skupštine BiH nekoliko je puta bila meta hakerskih napada, prilikom čega su izmijenjeni neki od sadržaja.

Podsjetimo, Anonymous su postal svjetski poznati hakerskim napadima na ugledne državne i finansijske institucije širom svijeta, među kojima su i sistemi američke vlade i Mastercarda. Agenti FBI su zbog toga nedavno uhapsili 14 članova Anonymousa u SAD.

Posted by on 2011-08-26. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login