Najpoznatiji pjevački sastav svijeta – Zbor Crvene armije gostuje u Zagrebu

Zbor Crvene armije

Zbor Crvene armije

Zbor Crvene armije – Ansambl Aleksandrov s čak 120 vrhunskih profesionalnih pjevača, svirača i plesača, koji u svom opsežnom repertoaru s više od 2 000 djela, izvodi narodne pjesme, himne, operne arije i popularnu muziku, među njima i omiljene Pjesma lađara s Volge, Katjuša, Kalinka i Ave Maria, sredinom novembra nastupiti će u Lisinskom.

Ansambl Aleksandrov nastavlja svoju muzičku i koncertnu djelatnost, potvrđujući se kao jedan od najglasovitijih muških zborova u historiji. Nakon tragedije na Božić 2016. godine, kad su u padu aviona u Crno more život izgubila 63 člana ansambla te njihov dirigent Valerij Kalilov, Zbor je, popunivši redove na velikom državnom konkursu, održao prvi koncert u februaru 2017. u Moskovskom pozorištu.

Pred porodicama žrtava, visokim oficirima ruske vojske i stotinjak vojnika izveo je niz patriotskih i narodnih pjesama u spomen na poginule drugove.

U martu  su krenuli na prvu turneju nakon tragedije koja je njihovim nastupima dala još veći emotivni naboj, motivaciju i snagu. U sklopu turneje, koja ih dovodi i u Ljubljanu i Beograd, na veliku će pozornicu Lisinskog 13. i 14. novembra izaći čak 120 vrhunskih profesionalnih pjevača, svirača i plesača, najavio je organizator ističući kako je riječ o prvorazrednom i jedinstvenom muzičkom spektaklu koji se pamti cijeli život.

“Ansambl oduševljava slušatelje u Rusiji, ali i u cijelom svijetu, izvodeći opsežan repertoar s više od 2000 djela, praćenih katkad akrobatskim koreografijama. Čine ga narodne pjesme, himne, operne arije i popularna muzika, među njima i omiljene Pjesma lađara s Volge, Katjuša, Kalinka i Ave Maria”, poručili su iz Lisinskog.

Od ruske duhovne muzike, skladbi klasične literature do obrade najvećih hitova rocka

Zbor, koji je srce velikog ansambla, osnovao je 1928. Aleksandar Vasiljevič Aleksandrov te ga vodio do svoje smrti 1946. godine. Za vrijeme Drugog svjetskog rata zbor je imao važnu ulogu u podizanju morala vojnika i stanovništva na bojištima, a već tada je desna ruka ocu bio sin Boris Aleksandrovič Aleksandrov. On je ansambl nastavio voditi do penzionisanja 1987.

U tim decenijama zbor je stekao svjetsku slavu kao jedan od najvećih kulturnih ambasadora Sovjetskog Saveza, rado slušan i voljen i na zapadnoj strani željezne zavjese i hladnoratovskih podjela. Stariji Aleksandrov u historiji je upisan i kao skladatelj sovjetske, a danas ruske državne himne, kao i zastrašujuće veličanstvene sovjetske ratne koračnice Sveti rat, kojom i danas počinju vojne parade na Crvenom trgu na Dan pobjede, objavio je organizator.

Na repertoaru se nižu i ‘biseri’ ruske duhovne muzike, kao i obrade najpopularnijih skladbi klasične literature, a ‘aleksandrovci’ su postali ne samo kulturna nego i pop-ikona izvodeći obrade najvećih hitova rock i pop-muzike, proslavivši se i nastupima s finskim bendom Leningrad Cowboys.

Ansambl Aleksandrov službeni je ansambl i zbor ruskih vojnih snaga, koji se jedini, uz ansambl MVD, može podičiti nazivom Zbor Crvene armije.

“Kako bi se potpuno razumjela moć dubokih i snažnih glasova Zbora Crvene armije, u obzir treba uzeti i historiju Rusije. Nemoguće je odijeliti jedno od drugoga, a za slušatelje su glasovi članova zbora, postali glas potpuno nove Rusije, glas Sovjeta”, poručuju organizatori.

Posted by on 2017-08-27. Filed under Film & Muzika, Kultura, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login