Najsretniji radnici su oni koji najmanje razmišljaju na poslu

karijeraIstraživanje koje su uradili profesori i istraživači na Irwin univerzitetu u Kaliforniji pokazalo je da su najsretniji na poslu radnici koji obavljaju svoje radne zadatke koji ne zahtjevaju mnogo razmišljanja, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Posao koji ne zahtijeva mentalnu uključenost pruža nam osjećaj ispunjenosti i zadovoljstva bez mnogo stresa i frustracija”, kazala je vođa istraživačkog tima Gloria Marc.

Istraživanje je provedeno na uposlenicima Microsofta koji su ispunjavali zadatke primanja i servisiranja raznih podataka tokom cijelog dana.

Pomenuto istraživanje je pokazalo da su se službenici u trenutku izvršavanja poslovnih zadataka koji zahtjevaju veliku pažnju i koncentraciju osjećali mnogo manje sretnima nego kada se od njih tražilo samo puko čitanje poruka i odgovaranje na elektronsku poštu.

“Koncentracija dovodi do jedne vrste stresa, a ljudi su generalno sretniji kada nisu pod stresom. S druge strane, posao koji ne zahtijeva veći napor pruža osjećaj zadovoljstva zbog ispunjenja radne obaveze”, navodi se u pomenutom istraživanju.

Posted by on 2014-03-18. Filed under Magazin, Uspjeh & Karijera. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login