Najveća tajna SFRJ vrijedna 6 milijardi dolara: Čuveni Titov bunker u Konjicu

Konjic, ARK

Konjic, ARK

Titov bunker u Konjicu je decenijama bio najstrože čuvana tajna bivše Jugoslavije. On je građen u potpunoj tajnosti u periodu od 1953. do 1979., dakle punih dvadeset šest godina. Radnici koji su radili na izgradnji bunkera nikada nisu smjeli dovršiti posao, i nikad nisu znali na čemu konkretno rade tog časa. Radnike su dovozili iz tri vojne pošte a da bi zameli svaki trag, oči bi im bile vezane. Kada bi stigli do Konjica bili su voženi po okolnim selima kako ne bi bili u stanju “provaliti” gdje se trenutno nalaze.

Kodni naziv za “Titov bunker” bio je DO ARK i služio je da se u slučaju atomskog rata u njega sakriju Tito i njegovih 350 najbližih saradnika i da u njemu žive 6 mjeseci bez dodirnih tačaka sa vanjskim svijetom u potpunoj fizičkoj izolaciji.

Pa ipak, tehnološki nivo opreme bunkera bio je takav da su privremeni stanovnici u njemu mogli svakog časa znati šta se to dešava u svakom dijelu svijeta. Izgradnja samog kompleksa sastavljenog od kilometara hodnika te stotina manjih i većih objekaka koštala je tadašnje 4,5 milijarde dolara odnosno sadašnjih 6 milijardi dolara!

Zvanične informacije govore da Tito nikada nije ušao u njega – nezvanično govori se da ga je posjetio prilikom otvaranja Društvenog doma u Konjicu.

Bunker ima pet operativnih centara s direktnim telefonskim vezama s predsjedništvima saveznih republika i kablovskom televizijom, dvije kuhinje, pet velikih toaleta, kripto centar, bolnicu sa operacionom salom…  – dakle u vremenima kada se čestito nije ni znalo šta je televizija, Titov bunker bio je opremljen savremenijom tehnologijom tog vremena.

Nevjerovatna je činjenica da gotovo svaki segment ovog kompleksa još uvijek funkcioniše – lampice na brojnim postrojenjima se i dan danas pale, kako bi sistem održale funkcionalnim.

ARK Konjic

 

Nikad (na svu sreću!) korišten objekat danas služi kao perfektna reminiscencija na vremena kada se za izgradnju ovakvih giganata imalo novca a da se pritom nije smjelo pitati odakle. Po cijenu života.

Posted by on 2016-01-01. Filed under Konjic, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login