Nakon Brexita: Katastrofalne posljedice smanjenja broja radnika iz EU?

Brexit

Brexit

Britanske kompanije koje se oslanjaju na radnike iz Evropske unije, upozorile su na katastrofalne posljedice prijedloga plana za smanjivanje broja nekvalificiranih radnika migranata na dan kada Britanija napusti Evropsku uniju.

Prema prijedlogu plana do kojeg je došao “Guardian”, kompanije bi morale upošljavati lokalne stanovnike, osim ako dokažu “ekonomsku potrebu” za zapošljavanjem građana Evropske unije, izvještava BBC.

Ove firme bi se, ukoliko zaposle nekvalificirane radnike iz Evropske unije, svejedno mogle suočiti s porezom na kvalificiranje kako bi se poboljšalo osposobljavanje britanskih radnika.

Međutim, iz poslovnih grupa su kazali da bi “iznenadni” rezovi mogli prouzrokovati “ogromne probleme”.

Iz Nacionalne udruge farmera (NFU) tvrde da bi “čitav lanac opskrbe hranom” mogao biti ugrožen.
“Pozivamo na hitan i jasan angažman vlade kako bi se osiguralo da farmeri i uzgajivači nakon Brexita imaju pristup dovoljnom broju sezonskih radnika i radnika zaposlenih na neodređeno vrijeme. Također nam je potrebna jasnoća u vezi s novim pravilima za državljane Evropske unije koji žive i rade u Velikoj Britaniji, dosta prije nego što se slobodno kretanje okonča u martu 2019. godine”, rekla je zamjenica predsjednika NFU Minette Batters.

Posted by on 2017-09-07. Filed under Ekonomija, EU, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login