Nakon šest godina Hrvatska izašla iz recesije

Hrvatska, kuneHrvatska privreda porasla je u prvom tromjesečju 0,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, što je više od očekivanja i što predstavlja potvrdu da je gospodarstvo, nakon šest godina, izašlo iz recesije. Državni zavod za statistiku objavio je u petak prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 0,5 posto na godišnjoj razini. Prema sezonski prilagođenim podacima, BDP je, pak, u prvom tromjesečju u odnosu na prethodni kvartal ojačao 0,01 posto.

Rast od 0,5 posto na godišnjoj razini znatno je bolji podatak od očekivanja. Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je u prosjeku da je privreda porasla za 0,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pritom je njih petoro očekivalo rast između 0,2 i 0,3 posto, jedan stagnaciju, a dvoje pad od 0,2 do 0,3 posto.

To je drugo tromjesečje zaredom kako BDP raste, s obzirom da je u posljednjem tromjesečju prošle godine porastao 0,3 posto. Stoga je to definitivna potvrda da je gospodarstvo, nakon šest godina, izašlo iz recesije.

“Rast je blago veći od procjena, što je pozitivna vijest. Iako zasad nema detaljnijih informacija, za očekivati je da je tome pridonio rast osobne potrošnje te i dalje pozitivan doprinos inozemne potražnje”, kaže Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke.

U priopćenju DZS-a navodi se da je doprinos domaće potražnje BDP-u bio pozitivan, 0,47 postotnih bodova, a među sastavnicama domaće potražnje najveći pozitivan utjecaj imala je konačna potrošnja kućanstava. Promet u trgovini na malo raste već osam mjeseci zaredom, a tako dugi niz rasta potrošnje nije zabilježen još od 2007. godine. Procjenjuje se da je u prva tri mjeseca trgovina na malo porasla 1,7 posto na godišnjoj razini.

Posted by on 2015-05-29. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login