Narandže u raznim prilikama mogu biti od pomoći

Narandže Narandžino stablo može živjeti i do 100 godina. Redovnim konzumiranjem narandži pročišćava se organizam, smanjuju infekcije, pojačava apetit, poboljšava imunitet i smanjuje rizik od razvoja bubrežnog kamenca.

Narandže nisu samo odličan izvor vitamina C. Bit ćete vrlo iznenađeni kad saznate u kojim sve prilikama mogu biti od pomoći.

Narandže mogu služiti za potpalu vatre

Koristeći osušenu koru limuna i narandže lakše ćete upaliti vatru nego što biste to učinili pomoću starih novina. Ova metoda paljenja vatre, osim što ima ugodniji miris od zapaljenih novina, također emitira mnogo manje kreozota te čini da vatra gori duže, zahvaljujući uljima citrusa skrivenim u kori.

Pružaju vašem domu ugodan miris

U posudi s vodom prokuhajte koru limuna i narandže i uživajte u ugodnom mirisu koji će se širiti vašim domom.

Riješite se mrava

Jedna od najpraktičnijih metoda oslobađanja vaše terase ili balkona od napada mrava je uz pomoć narandžine kore. Sve što trebate uraditi jeste sjediniti koru jedne narandže sa 200 ml vode i ispasirati to kuhinjskim blenderom. Smjesu pažljivo izliti na mjesta na kojima se mravi skupljaju u kući. Nakon izvjesnog vremena mravi će napustiti vaš dom i tražiti nova mjesta za svoje gnijezdo.

Neka vaši ormari upiju miris i aromu narandže i karanfilića

Stoljećima se naradža i karanfilić koriste da male prostore učine mirisnim, ali i čistim od moljaca. Uraditi ovo veoma je lako. Ako imate narandžu, karanfiliće i traku – spremni ste! Zabodite karanfiliće u narandžu pokrivajući njima cijelu njenu površinu. Svežite traku oko narandže i ovu aromatičnu “loptu” ostavite da visi u vašem ormaru. Ovo će činiti čuda u malim zatvorenim prostorima, a miris će trajati duže nego što očekujete.

Ušećerene korice narandže

Nemojte bacati koru narandže koju pojedete. Umjesto toga, sačuvajte ju i ostavite u frižider. Radite ovo sve dok ne sakupite dovoljnu količinu kore. Nakon toga koru isijecite na duguljaste komadiće i kuhajte ih na vatri nekoliko minuta. Nakon što se ohlade, ocijedite vodu, dodajte novu i ponovno kuhajte. Ovo ponovite dva do tri puta, kako bi nestao gorak okus iz korica. Nakon toga dodajte šećer i ukuhajte ga s koricama sve dok tečnost ne ispari. Kad se korice konačno ohlade, dodatno ih ohladite mlazom vode. Nakon toga ih dobro uvaljajte u šećer i poredajte u tepsiju za rernu. Pobrinite se da se korice međusobno ne dodiruju i izložite ih temperaturi rerne od 120°C do 15 minuta. Nakon što ih izvadite, ostavite da se ohlade i poslije ih spremite u dobro zatvorenu teglu.

Ušećerene korice narandže su divna poslastica za vaše goste, ali ih također možete koristiti i kao izvrstan dodatak kolačima i tortama.

Ove poslastice također mogu biti odličan poklon. Stavite ih u neku lijepu i neobičnu staklenu teglu i pokrijte ju lijepim komadom tkanine, a zatim sjajnom satenskom trakom omotajte pokriveni vrh tegle. I eto ga – krasan poklon za nekoga ko cijeni domaću hranu i divne arome!

Šta izađe kad stisnete narandžu?

Jedan stručnjak na polju ljudskih potencijala držao je predavanje. Nakon uvodnog govora, on uze narandžu u ruke i upita publiku: “Ako stisnem iz sve snage ovu narandžu, šta će izaći iz nje?”

Neka mlada djevojka iz prvog reda dobaci: “To je veoma glupo pitanje. Ako stisnete narandžu, iz nje će izaći sok od narandže. To je ono što je unutra. Ne može ništa drugo izaći iz nje.”

Stručnjak reče: “Tačno. To i jeste odgovor na moje pitanje. Razlog što će iz narandže izaći narandžin sok je taj što je samo to unutra. A sad proširimo metaforu: zamislite da vas neko tako stisne! Da vas stisnu vaši problemi, brige, strahovi, da vas ogovaraju, da vas neko uvrijedi, da vam nanese bol i sl.?
I iz vas izađu bijes, mržnja, prijezir, strah, ljutnja, zloba…

Vi biste rekli da to što je izašlo iz vas jeste zbog toga što vam je neko rekao ovo ili uradio ono, ali prava istina je da ono što iz vas izađe jeste ono što vi imate u sebi. Upamtite, iz vas će uvijek i baš uvijek izaći ono što je u vama ako vas neko “stisne”. Iz narandže nikada neće izaći sok od jabuke. Isto tako iz vas nikad neće izaći ono što već nije u vama.

 

Posted by on 2014-10-10. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login