Nastavlja se januarski repertoar Scene MESS

MESS Repertoar Scene MESS Internacionalnog teatarskog festivala MESS nastavit će se sutra u Narodnom pozorištu Sarajevo, kada će od 19.30 sati svoje novo igranje imati predstava Nermina Hamzagića “Pobunjenik M.K.“, dok će u utorak 20. i u srijedu 21. januara u Kamernom teatru 55 od 20 sati, publika imati priliku pogledati ostvarenje Dine Mustafića “Mali mi je ovaj grob“. Nova igranja na Sceni MESS dolaze nakon beogradske premijere trilogije “Janje / Kokoš / Orao“ u Bitef teatru.

U mjesecu januaru, Scena MESS poseban akcenat stavlja na zanimanje dramaturga/ginje, te je tako svaka predstava publici predstavljena riječima njenog/e dramaturga/inje, sa željom da se i ovo važno zanimanje približi teatarskoj publici.

Naglašavajući kako predstava “Pobunjenik M.K.” govori o čovjeku koji se odlučuje suprotstaviti nepravednom sistemu i izboriti se za svoju pravdu nasilnim putem, dramaturginja predstave, Asja Krsmanović, istakla je da tekst predstave koji je pisan u 19. stoljeću korespondira i sa današnjim društvenim dešavanjima u svijetu.

– Nedavno iskustvo protesta u našoj zemlji mnogima je ostavilo gorčinu. Misao da protesti nisu donijeli ništa, da je sistem nemoguće promijeniti i da cilj ne opravdava sredstvo, prevladala je u javnom diskursu. Ipak, borba za postizanje pravde ostaje svevremena borba za očuvanje ljudskog dostojanstva i malim koracima, vuče čovječanstvo naprijed, navela je Krsmanovićeva te dodala da se nada da će ova predstava biti još jedan podstrek građanima za proaktivnije društveno djelovanje.

– Predstava “Mali mi je ovaj grob” je priča o mladićima koji slijede svoje ideale što u današnje vrijeme zvuči nemoguće. Oni su kao i svi drugi mladi ljudi imali svoje strahove, dvojbe, razboritosti i ludosti, ali i ono najbitnije, potrebu da učine nešto u što vjeruju”, rekla je dramaturginja predstave “Mali mi je ovaj grob”, Željka Udovičić, te dodala da je predstava zapravo i priča o ljudima sa druge strane koji znaju izmanupulisati svaki idealizam.

Ulaznice za igranje “Pobunjenik M.K.” mogu se nabaviti na blagajni Narodnog pozorišta svakog dana u periodima od 09:00 do 11:30 i 15:30 do 19:30 ili putem broja telefona 033 221 682, dok se ulaznice za igranje predstave “Mali mi je ovaj grob” mogu kupiti svakog dana osim nedjelje u periodima 10:00 do 12:00 i 16:00 do 20:00 ili putem broja telefona 033 550 475/476.

Posted by on 2015-01-19. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login