Nastavlja se obnova Ferhadije

 Banja Luka, Ferhadija

Banja Luka, Ferhadija

Radovi na završetku obnove Ferhat-pašine džamije (Ferhadije) u Banjoj Luci, koji su bili obustavljeni prošle godine zbog finansijskih problema, uskoro se nastavljaju. Turska državna agencija za međunarodnu saradnju i razvoj – TIKA, će finansirati preostali dio obnove. Njihovi predstavnici posjetili su džamiju Ferhadiju kako bi uveli u posao izvođača radova na restaruraciji.

TIKA je 25. marta 2014. godine organizirala tender za preostale radove na obnovi džamije Ferhadija, a prema riječima direktora TIKE za BiH Zulkufa Oruča, firma koja će raditi na restauraciji je domaća firma Neimar.

„Mi smo danas ovdje došli da bismo uveli firmu u posao. Naš cilj je da se što prije završe radovi. Želimo da uradimo sve što je u našoj mogućnosti da džamija Ferhadija bude u punoj funkciji što je prie moguće“, kazao je Oruč.

Iz TIKE ističu da će radovi na restauraciji biti urađeni u dvije faze, a u svemu će se poštovati svi standardi, o čemu je obaviješten i UNESKO.

„U prvoj fazi će biti završeni preostali građevinski radovi u glavnoj prostoriji za molitvu, kao i obnova turbeta i drugih dijelova džamije. U drugoj fazi projekta predviđeno je postavljanja ukrasa i izrada kaligrafije. Planiramo sve radove završiti do kraja godina, a sve bi trebalo da košta oko 1,5 miliona evra“, kazao je Oruč.

Banjalučki muftija Edhem Čamdžić zahvalio se Vladi Turske na velikoj pomoći:

„Ovo je jedno olakšanje. Ferhadija je za mene vezana kao nokat i meso. Posebno je dobro što će tokom 2014. godine, odgovorno mogu kazati, otpočeti radovi na izgradnji medrese u Banjoj Luci”, rekao je muftija Čamdžić.

Ferhadija je sagrađena 1579. godine i predstavljala je jedno od najuspješnijih arhitektonskih zdanja iz osmanskog perioda, zbog čega je bila uvršetana u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine, a potom i na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u. Do temelja je srušena 7. maja 1993. godine, a njena obnova počela je 2006. godine.

Posted by on 2014-04-03. Filed under Banja Luka, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login