Nemiri u Jeruzalemu i na Zapadnoj obali

Jeruzalem

Jeruzalem

U uličnim sukobima koji su izbili na Brdu hrama u Jeruzalemu poginulo je troje Palestinaca, a u napadu nožem u jevrejskom naselju na Zapadnoj obali ubijena su tri člana jedne porodice.

Mladi Palestinac, identifikovan kao Omar al-Abed ubacio se kasno sinoć u jednu kuću u naselju Halamiš i ubio troje Izraelaca dok su večerali, saopštila je vojska koja je zbog tog napada poslala dodatne snage na Zapadnu obalu.

Nesporazumi oko Brda hrama i ranije su izazivali sukobe između Izraelaca i Palestinaca.

Ovog puta povod za palestinske proteste je postavljenje detektora za metal na ulazima u Al Aksu.

Izrael je odlučio da primijeni takvu mjeru nakon oružanog napada trojice izraelskih Arapa u kome su ubijena dva izraelska policajca. I dok izraelska strana tvrdi da će tako spriječiti nove napade, Palestinci smatraju da je to pokušaj da se proširi kontrola Izraela nad svetilištem.

U petak se poslije džume nekoliko hiljada Palestinaca sukobilo s izraelskim bezbjednosnim snagama na Zapadnoj obali i u Jeruzalemu.

Troje Palestinaca je ubijeno, a nekoliko desetina je ranjeno.

Palestinski lider Mahmud Abas sinoć je izjavio da zamrzava veze s Izraelom na svim nivoima dok se detektori ne uklone sa svetilišta.

Posted by on 2017-07-22. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login