Neredi u sjevernim predgrađima Pariza, uhapšeno desetak osoba

Pariz

Pariz

Neredi u pariškim sjevernim predgrađima nastavili su se četvrtu noć zaredom i uhapšeno je desetak ljudi, objavila je u srijedu pariška policija, nakon što je izbio skandal da su policajci pretukli i silovali jednog mladića, prenosi Hina.

Zapaljeni su deseci vozila i jedan vrtić. Neredi su izbili u predgrađu Aulnay-sous-Bois 2. februara gdje su četvorica policajaca optužena da su primijenili prekomjernu silu prilikom hapšenja 22-godišnjeg mladića, kojeg su navodno i silovali palicom.

Riječ je o području grada u kojem su neredi 2005. privukli globalnu pozornost na velike razlike između bogatog Pariza i siromašnih predgrađa koja ga okružuju.

Iako ograničenije nego prije 12 godina, nasilje je podsjetnik na tinjajuće napetosti u četvrtima u kojima vlada iznadprosječna nezaposlenost i u kojima živi velik broj imigranata, u vrijeme kada se Francuska priprema za izbor novog predsjednika. Nezaposlenost u predgrađu Aulnay-sous-Bois gotovo je dvostruko veća od nacionalnog prosjeka od 10 posto.

Posted by on 2017-02-09. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login