Netanyahu traži da SAD spriječi istragu o zločinima

GazaPremijer Izraela Benjamin Netanyahu pozvao je Sjedinjene Američke Države da uzmu učešće i spriječe Međunarodni krivični sud (ICC) da provede istragu o zločinima na palestinskim teritorijama, javili su izraelski mediji.

Netanyahu je nazvao američkog državnog sekretara Johna Kerryja i od njega zatražio da spriječi Sud da pokrene istragu, javio je izraelski Channel 2.

Sudska tužiteljica Fatou Bensouda u petak je kazala kako je sud otvorio preliminarnu istragu o „situaciji u Palestini“, nakon što je palestinska Vlada optužila Izrael za činjenje ratnih zločina nad Palestincima.

Bensouda je kazala da će njena istraga biti provedena „potpuno nezavisno i nepristrasno“. Odluka je naišla na negodovanje izraelske Vlade.

Palestinska vlada potpisala je Rimski statut 2. januara ove godine, te je sud u Hagu prihvatio svoju nadležnost nad navodnim zločinima počinjenim na „okupiranim palestinskim teritorijama, uključujući Istočni Jerusalem, od 13. juna 2014. godine“.

Američki State Department u petak je izrazio protivljenje odluci tužiteljice Suda.

“Krajnja glupost”

„Izrael odbija apsurdnu odluku tužiteljice Međunarodnog krivičnog suda“, saopćeno je u subotu iz Netanyahuovog ureda.

„Apsurdno je za Međunarodni krivični sud da ignorira sporazume međunarodnog prava, prema kojima Palestinci nemaju državu i mogu je dobiti samo direktnim pregovorima s Izraelom“.

Navedeno je da je Netanyahu dodao da „krajnja glupost“ odluka tužilaštva da „demokratiju Izraela“, koji je „svjetski lider u borbi protiv terorizma“ izvede pred sud u Hagu, dok će „teroristički ratni zločinci Hamasa“ biti oni koji optužuju.

Rekao je kako ne bi bio iznenađen ako oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL), Al-Kaida ili Hezbollah budu slijedili parnicu.

Netanyahu je kazao i da je Hamas već javio da će se pridružiti palestinskom predsjedniku Mahmoudu Abbasu u podnošenju prigovora protiv Izraela.

Ministar odbrane Izraela Moshe Ya’alon je u međuvremenu, putem svog Twitter profila, kritizirao odluku Suda, opisavši je „licemjernim“ odobravanjem terorizma umjesto borbom protiv njega.

Posted by on 2015-01-19. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login