Nevrijeme u BiH: I dalje mnogo ljudi bez struje i vode

Bosna i Hercegovina, snijeg, nevrijemeVelike sniježne padavine, kiša i vjetar, i dalje stvaraju probleme na području cijele Bosne i Hercegovine. Mnoga sela su ostala bez struje i vode, a pojavljuje se sve više klizišta.

Kolaps ekektro mreže u Foči

Čitavo seosko područje općine Foča bez struje je već 48 sati zbog velikih snježnih padavina, a od jutros i veći dio grada nema električnu energiju.

U fočanskoj “Elektrodistribuciji” ponavljaju da je situacija teška, da su svi radnici na terenu i da ulažu velike napore da osposobe dalekovode, koji su popucali pod težinom snijega, ili su ih pokidale grane drveća koje su po njima pale.

U Osnovnoj školi “Sveti Sava” i Srednjoškolskom centru Foča časovi su skraćeni zbog nestanka struje i problema sa grijanjem.

Magistralni i regionalni putevi su prohodni, ali na kolovozu ima snijega, pa se saobraća otežano. Magistralni put od Broda na Drini do Šćepan Polja je prohodan, ali od graničnog prelaza BiH – Crna Gora put je zatvoren prema Plužinama.

Visina snježnog pokrivača u dijelovima općine koji su preko 800 metara nadmorske visine iznosi do 120 centimetara, dok u gradu njegova visina ne prelazi 10 centimetara.

 Bez struje Milići, Šekovići, Han Pijesak i dio Vlasenice

Zbog snijega i jakog nevremena od sinoć su bez struje potrošači u općini Milići, pa se preko agregata obavlja snabdijevanje električnom energijom vitalnih objekata, Doma zdravlja, policije i komunalnih službi.

Portparol u Preduzeću “Elektro Bijeljina” Slobodan Đalamić rekao je da su zbog kvarova na elektro mreži od jučer bez struje i potrošači na Han Pijesku i u Šekovićima, te dijelu općine Vlasenica.

On je naveo da je do prekida u elektro snabdijevanju došlo zbog kvarova na delekovodima Gornji Zalukovik – Vlasenica i Gornji Zalukovik – Han Pijesak, te dva dalekovoda putem kojih se snabdijevaju potrošači u općini Milići.

“Ekipe “Elektro Bijeljine” su neprestano na terenu, rade na identifikaciji i otklanjanju kvarova i nadamo se da će u što skorije vrijeme potrošači sa tog područja imati električnu energiju”, rekao je Đalamić.

Jaka bura koja puše u Mostaru u proteklih 24 sata, nanijela je veće materijalne štete pri čemu je porušila nekoliko stabala, obrušila fasadu zgrade u naselju Bijeli Brijeg, te oborila parkirani kamion u prigradskom naselju Gnojnice, saopćeno je iz Operativnog centra (OC) Civilne zaštite (CZ) Hercegovačko – neretvanskog kantona (HNK).

Iako su štete velike, na sreću povrijeđenih osoba nije bilo.

Trafo područje Podveležje i dio u Rujištu ostali su bez snabdijevanja električnom energijom usljed vremenskih neprilika.

“U selima u Podveležju dogodio se kvar na dalekovodu koje ekipe na terenu otklanjaju,“ rekla je šefica Službe za informiranje Elektrodistribucije Mostar Azra Penava.

Iz Meteorološke stanice Bijeli Brijeg u Mostaru je saopćeno da su posljednja 24 sata zabilježili vjetar jačine oko 100 kilometara na sat.

Sokolac pred vanrednom situacijom

U općini Sokolac snijeg je izazvao brojne probleme i moguće je da će danas biti uvedena i vanredna situacija.

Načelnik te lokalne zajednice Milovan Bjelica je potvrdio da je visina snijega u pojedinim dijelovima općine i oko metar.

Jake padavine su izazvale probleme u snabijedavnju električnom energijom, a struje nema u 80 sela.

Usljed snježnih padavina i kvara na 35-kilovoltnom dalekovodu Gornji Zalukovik, kompletno područje općine Han Pijesak već 26 sati nema električnu energiju niti vodu.

Bratunac: Veliki broj sela bez struje

Bratunac i veći broj sela u toj i srebreničkoj općini već nekoliko sati su bez struje zbog kvarova na elektromreži, koje su izazvale obilne snježne padavine.

Radnici “Elektrodistribucije” su na terenu, ali u ovoj firmi nisu mogli dati odgovor kada će biti normalizirano elektrosnabdijevanje, jer je riječ o većem broju kvarova na razuđenoj elektromreži.

Urbani dio Srebrenice, nakon nekoliko kraćih prekida u elektrosnabdijevanju tokom noći, danas ima uredno napajanje strujom.

U srebreničkoj općini i dalje je većina lokalnih puteva u brdskom i planinskom području neprohodna, jer snijeg i dalje pada i brzo zatrpava i pročišćene putne dionice.

Regionalni putevi u ove dvije općine su prohodni, ali se saobraćaj odvija otežano zbog vode i raskvašenog snijega na putu.

Snabdijevanje vodom Srebrenice i Bratunca za sada je uredno, a u službama lokalne Civilne zaštite kažu da su u porastu vodostaji svih rijeka u srednjem Podrinju, ali da nema opasnosti od njihovog izlivanja.

Aktivirana nova klizišta u Federaciji BiH

Na području Federacije BiH jutros je došlo do pokretanja novih klizišta i odrona na magistralnim i regionalnim putevima, a službe civilne zaštite su na terenu, kazao je direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak.

“U Sarajevu kod firme Bosnalijek došlo je do pokretanja tla, a u mjestima Nemila i Begov Han kod Zenice došlo je do odrona zemlje i obaranja drveća zbog teškog snijega”, kazao je Solak.

Istakao je da se magistralni putevi čiste, te da snijeg ove visine ne bi trebao predstavljati veliki problem za službe koje se bave tim poslom.

“Snijeg je mokar i može praviti probleme u saobraćaju, a mi apeliramo na vozače da prilagode brzinu vremenskim prilikama”, kazao je Solak.
Sarajevo: Snijeg oborio stabla u Radićevoj ulici

Dva stabla su oborena tokom noći u Radićevoj ulici, u centru Sarajeva, zbog težine snijega.

Kako je rečeni agenciji Fena iz Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća (KJKP) Park, radnici ovog preduzeća zatekli su jutros dvije oborene breze u ovoj ulici.

Drvna masa je već sklonjena, a materijalne štete nije bilo.

Banja Luka: Vodostaji u opadanju

Na području grada Banje Luke obilne padavine nisu prouzrokovale posljedice, a vodostaji Vrbasa i Vrbanje su u opadanju, saopćeno je iz Odsjeka za civilnu zaštitu banjalučke Gradske uprave.

Padavine su prestale, a prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u narednim danima na području Banje Luke očekuje se uglavnom suho vrijeme, uz sunčane periode.

“S obzirom na to da se očekuje stabilizacija vremenskih prilika, prestaje potreba za pripravnošću”, rečeno je u Gradskoj upravi.

Iz Gradske uprave napominju da ekipe zimske službe prate stanje u višim predjelima banjalučkih seoskih mjesnih zajednica. Visina snijega u Stričićima i Aginom selu je od 10 do 20 centimetara.

Posted by on 2015-03-06. Filed under Banja Luka, Bratunac, Sarajevo, Sokolac, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login