Nezaposlenost, odliv radnika i starenje najveći izazovi za ekonomije regiona

Direktor sarajevskog Centra za razvojne evaluacije i društvena istraživanja Nermin Oruč rekao je da ulazak na tržište rada i napredovanje u karijeri nisu zasnovani na realnim postignućima i da to mora da se promijeni.

nezaposlenost
nezaposlenost

Na konferenciji “Zapošljavanje – nijanse sive na Zapadnom Balkanu; regionalne perspektive za stvaranje dodatnih i boljih radnih mjesta”, Oruč je kazao da treba preduzeti mjere za sprečavanje negativne selekcije kako bi rezultati u radu postali osnovni kriterijum za zapošljavanje, umjesto članstva u političkoj stranci ili zadovoljenja nekog uslova koji nema veze sa radom.

“Mladi u regionu sve češće odlučuju da emigriraju, dijelom jer nemaju zadovoljavajuće kvalifikacije, ali i zbog političke kontrole tržišta rada”, naveo je Oruč na panelu “Stvaranje dodatnih i boljih radnih mjesta na Zapadnom Balkanu”, u okviru konferencije koju je organizovao Savjet za regionalnu saradnju.

Oruč je rekao da je nezaposlenost jedan od najozbiljnijih problema za sve ekonomije Zapadnog Balkana i da za to ima više razloga: nisu najuspješnije riješeni odnosi između javnog i prvatnog sektora u domenu zapošljavanja, postoje nedostaci u sistemu zapošljavanja, neki propisi umanjuju učinkovitost rada agencija za zapošljavanje.

Kazao je i da se sve zemlje Zapadnog Balkana nalaze među onima s najvećim procentom mogućnosti da će izgubiti mlado stanovništvo, upozorivši da će se “to odraziti na starost stanovništva i na sposobnost onih koji ostanu da održe funkcionisanje sistema”.

Crnogorski ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić rekao je da je nezaposlenost najveći izazov i da je u Crnoj Gori ona raširena među mladima i ženama, što je karakteristično za cijeli Zapadni Balkan.

Purišić je kazao da je stopa zaposlenosti u Crnoj Gori povećana gotovo za pet odsto u prethodne tri godine, u vrijeme mandata aktuelne vlade.

“Stopa zaposlenosti porasla je dva odsto u 2017. godini, u 2018. ona je porasla 4,2 odsto, dok je za prvih 11 mjeseci prošle godine njen rast bio 7,8 odsto”, naveo je Purišić.

Dodao je da je u prethodne tri godine otvoreno više od 26.000 novih radnih mjesta, što je, kako je rekao, za Crnu Goru veliki broj.

Purišić je rekao da znatan broj radnih mjesta u Crnoj Gori prelazi iz neformalnog u formalni sektor, ali je dodao da taj proces treba da bude nastavljen u dugom periodu.

Crna Gora je “uspješno prošla” prvu fazu projekta RCC-a Platforma za zapošljavanje i socijalna pitanja, kazao je Purišić i ocijenio da će njegova druga faza, čiji početak označava današnja konferencija, doprinijeti povećanju broja radnih mjesta i unaprijediti kvalitet postojećih radnih mjesta.

Cilj projekta ESAP 2 je objedinjavanje rezultata postignutih u prvoj fazi, kao i širenje kako bi bile obuhvaćene dodatne teme zapošljavanja i socijalne politike koje su izuzetno bitne za Zapadni Balkan: neprijavljeni rad, jačanje institucionalnih kapaciteta za izradu, praćenje i ocjenjivanje politika i mjera tržišta rada koje bi bile usmjerene na otvaranje novih i boljih radnih mjesta, izloženost i uključivanje institucija sa Zapadnog Balkana u mreže i procese na nivou EU.

Šef Odsjeka za tržište rada pri Agenciji za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine Siniša Veselinović rekao je da u posljednje tri godine ima “pozitivnih trendova” u našoj zemlji.

“U posljednje tri godine povećan je broj zaposlenih i sada ih je oko 825.000, dok je smanjen broj nezaposlenih u zvaničnoj evidenciji i trenutno ih je oko 400.000, sa daljom tendencijom smanjenja”, kazao je Veselinović.

On je naveo da je u BiH veoma niska stopa aktivnosti radno sposobnog stanovništva – oko 42 odsto, i dodao da je jedna od najlošijih u Evropi.

Današnju konferenciju RCC je organizovao u saradnji sa Međunarodnom organizacijom rada, agencijom Ujedinjenih nacija.

Posted by on 2020-01-28. Filed under Ekonomija, Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login