Nijemci postali omiljena nacija u svijetu

Njemačka

Njemačka

Nijemci su postali omiljena nacija u svijetu, a oni, iz istorijskih razloga, imaju dosta razumijevanja za pozicije Rusa i Izraelaca.

Stanovnici Njemačke djelovanje ruskog predsjednika Vladimira Putina smatraju pogrešnim, ali ne potpuno pogrešnim. Oni su protiv “aneksije Krima”, ali ne do kraja.

Učestvuju u sankcijama protiv Kremlja, ali sa rezervom i zabrinutošću. Nijemci smatraju da Rusija ne smije kolabirati, a tim stavom u pitanje dovode vlastite sankcije.

Nijemci imaju razumijevanja za ruske interese u Ukrajini. To proizlazi iz osjećaja obaveze prema ruskoj istoriji i kulturi.

Većina Nijemaca su – simpatizeri Rusije, navode njemački mediji u osvrtu na novu njemačku poziciju na Zapadu.

Nijemci imaju poseban odnos i prema Izraelu. Smatraju da ih šest miliona ubijenih evropskih Jevreja obavezuje na takav stav.

Ipak, Nijemci se ne slažu sa izraelskom politikom u Pojasu Gaze.

Nijemci se rado zgražavaju nad drugima. Prije svega nad SAD. U Americi Nijemci najčešće vide krivca.

Ankete pokazuju da Nijemci nisu antiamerički raspoloženi, ali, kako navodi Dojče vele, uzdignuti prst kao moralna opomena “Ujaku Semu” ostaje stalno u vazduhu.

Nijemci socijalnu pravdu smatraju važnijom od slobode. Oni sanjaju o životu u “zelenoj Švajcarskoj”.

Takođe, Nijemcima je važnija zaštita prirode i ugroženih životinja, nego zaštita ugroženih ljudi i naroda.

Za razliku od nekih prošlih vremena, Nijemci su omiljeni u inostranstvu, čak i u Engleskoj, koja je tradicionalno imala rezerve prema njima.

Posted by on 2015-01-01. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login