Nisu svi za obnovljivu energiju u Njemačkoj

Njemačka, EUProtekle četiri godine njemačka Vlada stavila je obnovljivu energiju u prvi plan za buduću energetsku generaciju. Nazvana “Energetski preokret” (Energiewende), akcija predstavlja želju za udaljavanjem od fosilnih goriva i nuklearne energije.

Ovo je slika stvaranja energije koju njemačka Vlada želi češće viđati. Posljednje tri godine tehnologija obnovljive energije je porasla, susrećući se s rastućom potražnjom širom države. Ali, ako je potražnja velika, veliki je i trošak za kupce. Njemački računi za struju među najvećim su u Evropskoj uniji. Ali, analitičari kažu da je podrška obnovljivom sektoru velika.

“Postoji ogromna motivacija kod običnih ljudi, jer najveći dio investicija za obnovljivu energiju dolazi od pojedinaca, što je veoma interesantno, s jedne, a s druge strane, ima i pritužbi zbog viših cijena struje”, kaže Claudia Kempfert, analitičarka.

Mamac za turiste

Farme vjetroparkova poput onog u Brandenburgu, fundamentalni su dio energetske politike njemačke kancelarke Angele Merkel. Struja koju stvaraju turbine poput onih na sjeveru Njemačke, doprinosi desecima hiljada megavata nacionalnoj mreži svake godine, ali većina te struje troši se u južnoj Njemačkoj, javlja iz Brandeburga reporter Al Jazeere, Dominic Kane.

Povećavanje energetskih kapaciteta je problematično. Ovo je dolina Fulda, u centralnoj Njemačkoj, poznata po svom prelijepom pejzažu. Harald Hossfeld, godinama vodi ovdašnji centar za vodene sportove. Kaže da su čist zrak i pejzaž sa razglednice glavni mamac za turiste.

Ali, grupa energetskih kompanija želi instalirati nove dalekovode i kablove širom ovog područja. Neki stubovi će biti visoki blizu 60 metara, što lokalnu zajednicu veoma zabrinjava.

“Mi, zapravo, strahujemo od nove energetske mreže koja prolazi kroz dolinu Fulda, koja je vrlo popularna među kanuistima. Turisti će prestati dolaziti ovdje i bojimo se da ćemo izgubiti izvor zarade, kuće će nam biti bezvrijedne i naš posao će biti uništen”, rekao je turistički djelatnik Harald Hossfeld.

Rješenje ili problemi

Ali, odgovorna osoba na čelu Federalne agencije, Jochen Homan, kaže da želi pronaći rješenje.

“Ostvarili smo napredak u projektima velike električne mreže koja će transportirati struju sa sjevera na jug. Postoje mnoge diskusije i odgađanja, ali mislim da ćemo uspjeti. Želimo uključiti ljude i razgovarati o toj temi čim prije. Tražimo centar problema i pokušavamo ih riješiti”, rekao je on.

Međutim, neki ljudi u Fuldi nisu tako sigurni. Pitaju se hoće li ta rješenja stvoriti još veće probleme.

Posted by on 2015-07-27. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login