Njemačka zatvara elektrane na ugalj do 2038. godine

Njemački zvaničnici postigli su dogovor o planu zatvaranja elektrana na ugalj u drugoj polovini 2030-ih godina, javila je njemačka vlada.

termoelektrana
termoelektrana

U cilju borbe protiv klimatskih promjena, vlada je imenovala panel koji je prije godinu dana preporučio da Njemačka prestane da koristi ugalj u proizvodnji struje najkasnije do 2038. godine.

Međutim, bilo je potrebno više mjeseci da dogovor bude postignut, budući da neki dijelovi Njemačke, posebno na istoku, u velikoj mjeri zavise od iskopavanja lignita.

Zvaničnici savezne vlade i guverneri najugroženijih njemačkih država rano jutros su konačno postigli dogovor o planu zatvaranja elektrana na ugalj.

U saopštenju vlade se navodi da će 2026. i 2029. godine biti sprovedena ocjena usvojenog plana. Drugi detalji nisu saopšteni.

Njemačka više od trećine električne energije dobija sagorijevanjem uglja, što stvara velike količine gasa sa efektom staklene bašte.

Savezna vlada je ranije odobrila plan da do 2038. godine potroši 40 milijardi evra za ublažavanje posljedica prestanka korištenja fosilnog goriva u rudarskim oblastima.

Taj novac bi trebalo da počne da pristiže pošto parlament usvoji zakon kojim se utvrđuju datum i uslovi kojim će se Njemačka osloboditi uglja u proizvodnji energije.

Posted by on 2020-01-21. Filed under Ekologija, Magazin, Na današnji dan, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login