Njemački šumar tvrdi da su drveća socijalna bića

Peter Wohlleben

Peter Wohlleben

Njemački šumar Peter Wohlleben u knjizi “Tajni život drveća” tvrdi kako drveće međusobno razgovara, održava veze i stvara društvene strukture, prenose mediji.

– Drvo je socijalno biće. Roditelji, odnosno ‘majke’, brinu o svojoj djeci. Vole stajati jedni kraj drugih i maziti se – kaže Wohlleben u knjizi koja je odmah postala bestseler, a zbog kojeg su njemački akademici pokrenuli peticiju u kojoj traže da se njegove teorije odbace i nazovu bajkama.

Pedestdvogodišnji Wohlleben, koji je niz godina radio kao državni šumar, tvrdi da drveće voli razgovarati s pripadnicima svoje vrste, da imaju seksualne odnose, da stvaraju prijateljstva i da mogu osjetiti bol.

Njegova je knjiga izazvala pravu pomutnju na nedavnom Hay Festival of Literature and the Arts u Walesu.

On je usporedio rezanje grana s odsijecanjem ljudskih prstiju i rekao kako drveće osjeća jednaku bol. Sječu starog drveća kako bi se napravilo mjesto za mladice usporedio je s ubijanjem roditelja kako bi dijete imalo više mjesta u stanu.

– Mi o drveću razmišljamo kao o robotima uvjetovanima svojom genetikom, ali biljke zapravo same biraju kako će se ponašati. Drveće je u stanju donositi odluke i imati sjećanja. Među njima postoje pozitivci i negativci – rekao je Wohlleben.

Negativci su, na primjer, bukve, za koje Wohlleben kaže kako toliko štite svoju vrstu da zlostavljaju svaku drugu vrstu drveća koje im raste u blizini kako bi ih oslabili, a najviše su im na meti hrastovi.

Vrbe su najveći usamljenici i ne vole nikakvo društvo, a ni topole baš ne vole gužvu oko sebe. Breze idu i korak dalje pa se trude uništiti sve oko sebe kako bi imale više mjesta – ustvrdio je Wohlleben.

Profesor Jürgen Bauhus, pročelnik odjela za šumarstvo Sveučilišta u Freiburgu, ističe kako je to pseudoznanost te da Wohlleben koristi selektivne i pristrane informacije kako bi potvrdio svoju priču.

Bauhus i profesor znanosti Sveučilišta u Göttingenu pokretači su peticije protiv Wohllebena koju su potpisale hiljade njemačkih naučnika i profesora.

Wohlleben na to odgovara kako samo želi da ljudi više brinu o okolišu. Dodaje kako sam ne spada u ljude koji grle drveće i razgovaraju s biljkama.

Posted by on 2017-06-12. Filed under Ekologija, Magazin, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login