Nova klizišta i porast vodostaja širom BiH

poplavaZbog padavina koje su posljednjih dana pogodile veći dio Bosne i Hercegovine, vodostaji rijeka su u porastu, a pokrenuta su i nova klizišta, navodi Federalna uprava civilne zaštite.

Vodostaj rijeke Save je u laganom porastu, duž cijelog toka kroz Posavski kanton. Vodostaj na brani Hidroelektrane Modrac veći je za 26 centimetara u odnosu na mjerenje jučer.

Na području općine Doboj Istok pod vodom je dvadesetak hektara poljoprivrednog zemljišta na prostoru između rijeke Spreče i magistralnog puta M4.

Na području općine Gračanica, rijeka Spreča se izlila i poplavila gotovo 40 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Kišne i snježne padavine, koje su tokom noći obilno padale na području općine Čelić, dovele su do porasta nivoa rijeka Šibošnice, Gnjice i Čelićke rijeke.

Nivo vode je i dalje u riječnom koritu, ali najavljene padavine znatno mogu ugroziti stambene objekte u riječnom pojasu tih rijeka, upozorava Civilna zaštita.

Otežan saobraćaj

Lokalne putne komunikacije su oštećene na velikom broju mjesta, što predstavlja problem u odvijanju lokalnog saobraćaja.

Situacija s klizištima je veoma teška u mjesnoj zajednici Čelić, u naselju Mahale i Džihani.

“Komunikacija regionalnim putem Čelić-Šibošnica-Dokanj-Tuzla i Čelić-Šibošnica-Humci-Previle-Tuzla i dalje je izuzetno otežana. Jedinice Civilne zaštite prate situaciju na terenu, posebno stambenih objekata koji se nalaze u neposrednoj blizini klizišta i erozivnih riječnih korita”, navode iz FUCZ.

U Teočaku je reaktivirano staro klizište u Sniježnici, koje je ugrozilo jedan pomoćni objekat i lokalni put. Tri nova klizišta prijavljena su i na području Gradačca, i to u Gornjim Mrđiđama i Donjoj Zelinji, gdje klizišta ugrožavaju stambene objekte.

Na području Kalesije prijavljeno je šest klizišta. U općini Stolac nastavlja se uklanjanje iščupanih stabala, polomljenog drveća, crijepa, dijelova fasade i čišćenja korita rijeke Bregave.

Zbog klizišta koje je pokrenuto sinoć, tri porodice su evakuisane iz sela Grablje u Željeznom Polju, kaže mještanin Rasim Hibović.

“Nakon što se sinoć pojavilo to klizište, stanovnici Orčevića i Grablja su u strahu”, rekao je Hibović.

Posted by on 2015-03-14. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login