Nove i žestoke kazne za vozače koji krše saobraćajne propise

vozačDom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) jučer je usvojio Izvještaj Zajedničke komisije oba doma za postizanje identičnog teksta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH.

Izmjene i dopune ovog Zakona na snagu će stupiti osam dana od dana objave u “Službenom glasniku BiH”, a prethodno ga trebaju potpisati predsjedavajući oba doma Parlamenta BiH.

Ključne novine koje se nalaze u novom tekstu zakona vezane su za krivičnu politiku.

Izmjenama i dopunama Zakona predviđeno je da sa 400 do 1.000 KM budu kažnjeni vozači koji na prednjem sjedištu voze dijete mlađe od 12 godina, vozači koji imaju 1,5 g alkohola u krvi, vozači koji voze 30 km na sat brže od dozvoljene brzine, osoba koja je učestvovala u saobraćajnoj nesreći i pobjegla s mjesta nesreće i vozač koji upravlja vozilom bez dozvole.

Kazne od 100 do 300 KM, prema izmjenama Zakona, bit će primijenjene na vozačima koji prilikom upravljanja vozilom koriste mobilni telefon ili drugi uređaj koji ometa upravljanje vozilom, vozačima koji za vrijeme vožnje ne vežu sigurnosni pojas te vozačima koji se vozilom na putu kreću brzinom koja je za 20 do 30 km na sat veća od dozvoljene.

Između ostalog, izmjene i dopune Zakona predviđaju i novčanu kaznu u iznosu od 50 KM kojom će biti kažnjeni vozači koji na putu kreću brzinom koja je za 10 do 20 km na sat veća od dozvoljene.

Posted by on 2017-02-03. Filed under Banja Luka, Mostar, Sarajevo, Tuzla, Vijesti iz BH gradova, Zenica. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login