Novi pogledi na Gavrila Principa i Mladu Bosnu

Gavrilo Princip

Gavrilo Princip

U godini u kojoj je cijeli svijet obilježavao stotu godišnjicu početka Prvog svjetskog rata, Institut za istoriju u Sarajevu dao je svoj doprinos u organizaciji velike naučne konferencije “Veliki rat: Regionalni pristupi i globalni kontekst”.

Konferencija je održana od 18. do 21. juna, a više od 120 radova predstavjenih na konferenciji bit će objavljeno u posebnom izdanju.

I novi broj časopisa Prilozi Instituta za istoriju u Sarajevu, koji je upravo izašao iz štampe, uključuje neke članke koji elaboriraju temu stogodišnjice Sarajevskog atentata. Dva članka (Mustafe Imamovića i Vere Katz) objavljena su ranije, a jedan (Horsta Haselsteinera) napisan je posebno za ovo izdanje.

U svom članku Imamović demonstrira  kako se na početku 1970-ih počela pojavljivati nova interpretacija Sarajevskog atentata, dok su James Lyon i Horst Haselsteiner ponudili svoje opise situacije i okolnosti u Sarajevu uoči atentata. Robert J. Donia, Bojan Aleksov i Guido van Hengel fokusiraju svoju pažnju na samo ubistvo, nudeći nove poglede na Gavrila Principa i organizaciju Mlade Bosne, dok se Vera Katz i Selma Harrington bave kulturom sjećanja na Sarajevski atentat 1914.

– Još jednom želim istaći da je ovo samo mali izbor radova predstavljenih na Konferenciji, izbor koji smo željeli podijeliti s našim čitaocima prije objavljivanja kompletnog zbornika radova s Konferencije – riječi su direktora Instituta za istoriju prof. dr. Husnije Kamberovića.

Posted by on 2015-01-01. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login