Novi projekti za razvoj turističke infrastrukture Jahorine i Trebevića

Jahorina

Jahorina

Turistička konferencija o razvoju planinskog turizma u Sarajevu i Istočnom Sarajevu održana je na Jahorini i okupila je blizu 50 predstavnika međunarodnih organizacija, ambasada, lokalnih institucija i turističkih organizacija.

Cilj konferencije bio je da se prezentiraju projekti za razvoj turizma pripremljeni u okviru projekta „EU tehnička pomoć za podršku turističkoj industriji u BiH – EU – turizam“ koji je finansirala Evropska unija (EU).

Konferencijom je obilježen i uspješan završetak ovog projekta, za koji je EU izdvojila 2,6 miliona eura.

Šef Sektora operacija Delegacije EU u BiH Melvin Asin istakao je da je turizam jedan od ključnih sektora evropske privrede koji ostvaruje preko 10 posto BDP-a zapošljava približno 10 miliona građana EU.

EU je do sada uložila 7,6 miliona eura u razvoj kapaciteta i grant projekte kao direktnu podršku konkurentnim turističkim oblastima kao što su avanturistički turizam, eko zone, kulturne i prirodne staze itd.

Uz podršku zainteresiranih strana BiH, projekt „EU-turizam“ razvio je nove prijedloge projekata za unaprijeđenje turističke ponude i infrastrukture olimpijskih planina Jahorine i Trebevića.

Neki od ovih projekata su: Planinska staza Jahorina, Ski-park, Snowboard park za djecu i početnike, Biatlon staza Dvorišta, Predstudija izvodljivosti za Jahorinu proširenje ski staze i ski liftova – Ogorjelica I i Poljice, Otvorena rekreacijska zona za turiste Jahorine, Trebevićka žičara, te Razvoj infrastrukture Trebevića za posjetitelje.

Projekat „EU-turizam“ obezbijedio je i marketinšku podršku za dolazeći Evropski olimpijski festival mladih Sarajevo (EYOF), koji će organizovati Grad Sarajevo i Grad Istočno Sarajevo 2017. godine.

Ovaj projekt koji će okupiti do 1.500 mladih sportista prezentirao je direktor EYOF-a Samir Avdić koji je naglasio potrebu da vlade na svim nivoima prepoznaju značaj projekta i izdvoje potrebna sredstva za finansiranje za koja se procjenjuje da iznose 6,3 miliona eura, saopćili su organizatori.

Posted by on 2014-09-25. Filed under Istočno Sarajevo, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login