Obilan snijeg okovao Hrvatsku

Makedonija, snijegZbog jakog snijega koji u Hrvatskoj pada već nekoliko dana, a intenzivno od četvrtka poslijepodne, zatvorene su neke dionice autocesta, dio državnih i lokalnih cesta te željeznički promet na dijelu kroz Gorski Kotar.

Oprezno i uz prilagođenu brzinu – uputa je za sve koji kreću na put. Od Zagreba do Splita ili pak Rijeke može se samo osobnim automobilima uz obveznu zimsku opremu.

Na autocesti je i policija. One sa zabranom – kamione i tegljače – usmjeravaju na odmorišta, i to na svim dionicama autocesta.

Zimska služba radi punim kapacitetima

Iz prometa su jučer isključili i vozača kamiona Silvana Zgrablića. Noć je proveo u kamionu.

“Ja sam se budio, legao sam u jedanaest pa sam u dva izašao, pušio, gledao na cestu, u šest ujutro opet. Kad sam izašao jutros iz kamiona, do koljena sam pao u snijeg”, kaže Silvano.

Njega s autoceste razgrće ralica. Zimska služba radi punim kapacitetima. Tijekom dana očišćene su državne ceste u Gorskom Kotaru.

Zbog obilnog snijega taj je dio Hrvatske cijelo jutro bio potpuno odsječen od ostatka države. I stanovnici toga kraja dan provode s lopatom u rukama.

“Ma joj, pada već tjedan dana, ali polako, a jučer je baš dobro počeo padati”, kaže Dijana, stanovnica Lokvi.

Snijeg ne prestaje padati

No, kako kažu, na to su navikli, a prethodnih nekoliko zima bilo je, tvrde, začuđujuće toplo. “Deset godina nije bilo sigurno ovako…bilo je malo, ali ovo je sada prava zima”, kaže Mato.

Zbog snijega je bilo i drugih problema, a padati ne prestaje.

“Jedna osmeročlana obitelj nedaleko od Delnica spašena je iz kuće koja se zbog snijega počela urušavati. Tokom dana dio Zagreba nije imao grijanje, a bez struje ostalo je više od sedam hiljada ljudi na području Gorskog Kotara, Like i Karlovačke županije”, izvještava reporterka Al Jazeere Ana Mlinarić.

Posted by on 2015-02-07. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login