Obilježavanje svjetskog Dana autizma u Zenici

Zenica
Zenica

Udruženje “Lotos -Zaštita mentalnog zdravlja” iz Zenice u suradnji s Udruženjem Pravo Ljudski – Filmski festival o ljudskim pravima iz Sarajeva upriličit će projekciju dva dokumentarno-edukativna filma i kratko predavanje povodom obilježavanja 2. aprila – Svjetskog dana autizma.

Kako je za medije izjavio predstavnik organizacije “Lotos – Zaštita mentalnog zdravlja” Zenica i član organizacije “Pravo Ljudski” Sarajevo Damir Čampara, radi se o filmovima “The Quiet One/Tiha” iz Švedske i filmu “Flaying Ann” iz Holandije.

“Organizacija Lotos Zenica svake godine obilježava ovaj datum, jer u udruženju radimo i s autističnom djecom. Ovo je prvi put da organizacija Lotos Zenica organizira projekciju filmova povodom Dana autizma u saradnji s organizacijom Pravo Ljudski Sarajevo, a ranije smo povodom ovog dana organizirali okrugle stolove i edukativna predavanja o temi autizma”, pojasnio je Čampara.

Kazao je da postoji velika zainteresiranost za ovaj događaj, naročito mladih ljudi odnosno studenata psihologije, pedagogije, socijalne pedagogije i razredne nastave, a Čampara je pozvao roditelje djece u autističnom spektru da prisustvuju ovim događanjima.

Nakon projekcije ova dva dokumentarna filma uslijedit će predavanje o temi autizam prim.dr. Aiše Smailbegović-Hadžihalilović, specijalistice za dječije bolesti te psihologinje i genetičarke, a publika će imati mogućnost da postavlja pitanja.

“Kao djelatnik u organizaciji Lotos imao sam mogućnost da prisustvujem konferencijama i predavanjima o autističnom spektru te sam naučio mnogo o ovom poremećaju. Lotos Zenica ima nekoliko djece koja redovno dolaze i uz stručan tim Lotos-a uspijevamo doprijeti do njihovog unutrašnjeg svijeta i pomoći im2, kazao je Čampara.

Također, pozvao je sve ljude da 2. aprila povodom Dana autizma obuku plavo i tako u znak solidarnosti i podrške s autizmom i njihovim porodicama budu među prvima u BiH i priključite se svjetskoj akciji “Light it up blue” – “Obucite nešto plavo”.

Spektar autističnih poremećaja ili stanja autističnih poremećaja ili jednostavno spektar autizma je spektar psiholoških stanja karakteriziran velikim rasponom abnormalnosti kod socijalne interakcije i komunikacije, kao ograničeni interesi i ponavljajuće (repetitivno) ponašanje.

U posljednjim izvještajima iz SAD-a (relevantnim i za ostale zemlje, s obzirom da je autizam gotovo ujednačeno zastupljen svugdje u svijetu) tvrdi se da čak jedno od 50-oro djece školske dobi, odnosno dva posto, ima smetnje koje ukazuju na postojanje poremećaja iz autističnog spektra.

To opravdava ocjenu svjetske organizacije “Autism Speaks” da, iako se ne radi o bolesti, nego poremećaju, autizam poprima razmjere epidemije.

Projekcija filmova i otvoreni razgovori o autizmu bit će održani u kino sali multiplex kina “Ekran” u Zenici, ulaz je besplatan.

 

Posted by on 2014-03-31. Filed under Vijesti iz BH gradova, Zenica. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login