Obilježen Dan oslobođenja Mostara od fašističke okupacije, policija spriječila incident i veći sukob

Mostar

Mostar

U Mostaru je danas obilježena 72. godišnjica oslobođenja Mostara u Drugom svjetskom ratu. Udruženje antifašista i boraca Narodno-oslobodilačkog rata Mostar upriličilo je u Narodnom pozorištu svečanu akademiju i dodjelu nagrada “14. februar”. Zbog nereda na Partizanskom groblju, policija je privela jednu osobu.

“Poruka koju danas šaljemo je da je antifašizam trajna civilizacijska tekovina kojom se, bez obzira na sve razlike među nama, moramo ponositi. Mostar je bio bastion antifašizma i grijeh je da tu evropsku tekovinu i ovaj dan ne baštinimo”, kazao je predsjednik Udruženja antifašista i boraca Narodno-oslobodilačkog rata Sead Đulić.
Dobitnici nagrade “14. februar” su: Radmilo Braca Andrić, Izudin Pintul te, posthumno, Predrag Matvejević. Dodijeljene su i “Februarske plakete” – Muji Salčinu, Seadu Mulahasanoviću, Štefici Galić, Aliji Hadžialiću, Ramizu Panduru te, posthumno, Marseli Šunjić.

Nakon akademije, upriličeno je okupljanje antifašista iz Bosne i Hercegovine i njihovih gostiju iz drugih država, koji su potom položili cvijeće na spomen-obilježje obješenim ilegalcima Mostara, Dragi Palavestri i Alici Rizikalo, te na biste narodnih heroja Hasana Zahirovića Lace i Mladena Balorde na Partizanskom groblju.

Zbog nereda na Partizanskom groblju, privedena je jedna osoba, a u incidentu niko nije povrijeđen.

Glasnogovonik Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona Ljudevit Marić izjavio je da je policija bila na visini zadatka i spriječila incident i veći sukob među grupama koje su provociranje počele prije same svečanosti polaganja cvijeća na Parizanskom groblju, koje je i jučer bilo poprište vandala.

„Jedna osoba je lišena slobode na platou isped Partizanskog groblja, dok je izlazila iz autobusa. Policija je kod njega primijetila palicu za mlaćenje i lišila ga slobode. Priveden je u Policijsku upravu Mostar i nad njim se provodi kriminaslistička istraga“, kazao je Marić za Anadoliju.

Riječ je o muškoj osobi, starosti oko dvadeset godina, ali, kako je naglasio Marić, u cilju provođenja istrage policija ne može dati više informacija.

Posjetu brojnih domaćih i stranih delegacija Partizanskom groblju, osiguravao je veliki broj policajaca.

Ovogodišnje obilježavanje Dana oslobođenja Mostara odvija se dan nakon što je mostarsko Partizansko groblje, kulturno istorijski i nacionalni spomenik velikog značaja, po ko zna koji put vandalski devastirano.

Naime, nepoznati počinioci na spomenicima su ispisali fašističke simbole i uvredljive poruke, među kojima su “Juden raus” (“Jevreji, napolje!”) i “Ubojica Tito vampir”, a nacrtana je i svastika i ustaški znak-slovo “U”.

Uvredljive grafite i nova oštećenja otkrili su radnici Javnog preduzeća “Parkovi”, a iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona najavili su da će pokrenuti istragu.

Ovaj datum obilježava se u znak sjećanja na 14. februar 1945. godine kada su, rano ujutro, jedinice 26. dalmatinske divizije uspjele ući u grad Mostar. Nešto kasnije to su učinile i 19. dalmatinska i 29. hercegovačka divizija.
Do večeri sve okupatorske snage u rasulu su pobjegle iz grada, a poraz je priznao i sam Adolf Hitler, koji je izdao naredbu za povlačenje vojske.
Za vrijeme Drugog svjetskog rata Mostar je dao 750 boraca i 14 narodnih heroja. Stradalo je 1.517 žrtava fašističkog, četničkog i ustaškog terora.
O veličini njegove žrtve, ali i otpora, govori i podatak da slobodu nije dočekao svaki osmi stanovnik grada.

Posted by on 2017-02-11. Filed under Mostar, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login