Obilježeno 30. godina rada Hidroelektrana na Vrbasu

U Mrkonjić Gradu je obilježeno 30 godina rada “Hidroelektrana na Vrbasu”, koje zapošljavaju više od 140 radnika i imaju instalisanu snagu od 110 megavata.

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik istakao je da su “Hidroelektrane na Vrbasu” omogućile Mrkonjić Gradu da se brže razvija.

“Ove hidroelektrane su nakon posljednjeg rata omogućile obnovu opštine Mrkonjić Grad, koja je jedna od najboljih lokalnih zajednica u RS”, rekao je Dodik na obilježavanju 30 godina rada “Hidroelektrana na Vrbasu”.

On je naglasio da je prioritet RS razvoj energetskih projekata.

“Ostati stabilan u privrednom životu je cilj RS. Cilj je da očuvamo ekonomiju RS i njen dosadašnji nivo i činimo sve da obezbijedimo razvoj Srpske kroz energetske projekte”, rekao je Dodik.

On je naglasio da RS mora da ima brže procedure i sisteme koji bi podržali svaku investicionu aktivnost.

“Danas je cilj sačuvati radna mjesta i obezbijediti nova”, dodao je Dodik i naglasio da RS ima institucionalnu snagu da se nosi sa svim izazovima.

Predsjednik RS je čestitao godišnjicu rada “Hidroelektrana na Vrbasu” i podržao njihov rad.

“RS je uspjela da vrati dostojanstvo i da se nosi sa svim izazovma koji slijede”, zaključio je Dodik.

Direktor “Hidroelektrana na Vrbasu” Nedeljko Kesić podsjetio je da su “Hidroelektrane na Vrbasu” počele sa radom 1981. godine.

“Godišnja proizvodnja hidroelektrana je milion kilovat-sati električne energije, a do sada smo ostvarili ukupne prihode od 450 miliona KM “, rekao je Kesić.

On je napomenuo da Hidroelektrana Bočac uspješno posluje i da će tako biti u narednom periodu.

Direktor “Elektroprivrede RS” Branislava Milekić istakla je da “Hidroelektrane na Vrbasu” obezbjeđuju pet posto ukupne proizvodnje električne energije u RS.

“Ove hidroelektrane su najmanji proizvodni objekat u okviru Elektroprivrede RS, ali su veoma značajne. Veoma je značajna njihova proizvodnja u ukupnim dnevnim porebama”, rekla je Milekićeva.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Željko Kovačević istakao je da će resorno ministarstvo otkloniti sve formalne poteškoće kako bi se “Hidroelektrane na Vrbasu” uspješno razvijale.

On je čestitao 30. godišnjicu ove uspješne firme.

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija istakao je da će Vlada RS pomoći opštini Mrkonjić Grad i Hidroelektranama na Vrbasu, kao i razvoj budućih infrastrukturnih projekata.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić istakla je da Hidroelektrane na Vrbasu doprinose razvoju opštine Mrkonjić Grad, ali i unapređenju životnog standarda građana ove opštine.

Na današnjoj svečanosti uručene su plakete pojedincima za doprinos u radu Hidroelektrana na Vrbasu, među kojima je predsjednik RS Milorad Dodik, kao i zahvalnice radnicima koji su više od 30 godina u ovim hidroelektranama.

Čestitku “Hidroelektranama na Vrbasu” uputio je i predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić, kao i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH BiH Milorad Živković.

Obilježavanju 30. godišnjice rada “Hidroelektrana na Vrbasu” prisustvovali su i poslanici Narodne skupštine RS, garadonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović i predstavnici susjednih opština.

Posted by on 2011-12-06. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login