Obilježeno 60 godina rada Narodne biblioteke Srebrenica

Izložbom “Drinski splavari“ autora Jasne Stanković i Siniše Spasojevića, danas je Narodna biblioteka Srebrenica obilježila 60 godina rada.

Srebrenica, panorama
Srebrenica, panorama

Direktorica ove ustanove Jovana Rakić kaže da je ponosna na ovu godišnjicu, istaknuvši da će Narodna biblioteka Srebrenica nastaviti s uspješnim radom i promocijom bibliotekarstva.

– Naša biblioteka je 2013. godine dobila povelju ‘Đorđe Pejanović’ od Udruženja bibliotekara kao najbolja biblioteka, a ove godine naša bibliotekarka Violeta Radić je dobila nagradu za najboljeg bibliotekara u RS za 2018. godinu. Ova dva priznanja su mali dio onoga koliko mi doprinosimo razvoju kulture i bibliotekarstva na ovim prostorima – istaknula je Rakić.

Govoreći o izložbi “Drinski splavari“, kao i samom splavarskom zanatu koji je otišao u zaborav, autorica Jasna Stanković napominje da su splavari postojali u svim selima duž rijeke Drine te da su sva sela bila usmjerena na ovaj zanat.

– Ovaj zanat je postojao od davnina, zanat kojim se prenosila drvna građa na velikim relacijama gdje se koristila samo snaga rijeke, u ovom slučaju Drine, i taj zanat je jednostavno ugašen sredinom prošlog vijeka kada je rijeka Drina pregrađena zbog potrebe hidroelektrana u Zvorniku, Bajinoj Bašti i Višegradu. Od tada građa nije mogla da se prenosi i od tada ne postoji ovaj zanat. Nephodno je da otrgnemo od zaborava zanat koji više ne postoji i da neke ljude podsjetimo kako je to izgledalo – naglasila je Stanković.

Obilježavanje 60. godišnjice postojanja Narodne biblioteke Srebrenica i promocija njenog rada upriličena je u sklopu manifestacije “Dani Srebrenice 2019“, koja ujedno ovim događajem i završava.

Uručene su između ostalog nagrade za najuspješnije učenike od šestog do devetog razreda te novčane nagrade i zahvalnice učesnicima likovnog, literarnog i foto konkursa koje je ova ustanova organizovala u sklopu spomenute manifestacije.

Posted by on 2019-06-06. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login