Objavljen glavni program Jazz Festa Sarajevo, počela prodaja ulaznica

20. Jazz Fest Sarajevo

20. Jazz Fest Sarajevo

Na web stranici Jazz Festa objavljen je glavni program i počela prodaja ulaznica za koncerte XXI. međunarodnog muzičkog festivala Jazz Festa Sarajevo 2017. koji će biti održan od 31. oktobra do 5. novembra.

U narednom periodu bit će vršena online prodaja ulaznica po povoljnijim tzv. “early bird” cijenama, a za ovogodišnje izdanje Jazz Fest je pripremio više od 20 koncertnih programa uključujući i poseban program Musick and Magick Johna Zorna koji će u tri dana predstaviti 12 ansambala na 10 različitih koncerata od kamerne muzike do heavy metal fuzije.

Koncerte će održati legendarni gitarista i pjevač James Blood Ulmer, ikone improvizirane muzike basista William Parker i bubnjar Hamid Drake, kao i značajni muzičari srednje generacije poput švedskog saksofoniste Matsa Gustafssona ali i novih zvijezda kao što su austrijski Kompost 3, belgijski Dans Dans ili grupa Thumbscrew sa gitaristicom Mary Halvorson. Najveći broj muzičara dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država, a održat će ukupno 15 koncerata.

U okviru XX1. Jazz Festa Sarajevo bit će predstavljeni i projekti bosanskohercegovačkih muzičara – Banjalučanina koji živi i radi u Švicarskoj Marija Batkovića i Zeničanke sa stalnom adresom u Austriji Nataše Mirković koja će izvesti sefardski repertoar u triju En El Amor sa Michelom Godardom na serpentu i perkusionistom Jarrodom Cagwinom.

– I ove jeseni učinit ćemo Sarajevo mjestom od posebnog značaja za sve one koji vole kvalitetnu muziku. Ponosni smo na ovako bogat i raznovrstan program, a izuzetno smo sretni što će i ove godine na festivalu učestvovati neki od najznačajnijih muzičara našeg vremena. Sretni smo što su mnogi od programa pripremljeni samo za Sarajevo i ovo posebno izdanje Jazz Festa što će naš grad i Bosnu i Hercegovinu učiniti dodatno interesantnom destinacijom i za internacionalnu publiku – kazao je osnivač i umjetnički direktor Jazz Festa Sarajevo Edin Zubčević.

Ulaznice za glavni program mogu se kupiti na www.jazzfest.ba, a prateći programi koje će činiti bonus koncerti, klupski program Late Nite Stage, predavanja, filmske projekcije, izložbe i razgovori, bit će naknadno objavljeni.

I ove godine dizajn plakata XX1. Jazz Festa Sarajevo potpisuje Ajna Zlatar, saopćeno je iz Press službe Jazz Festa Sarajevo.

Posted by on 2017-06-24. Filed under Jazz Fest Sarajevo, Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login