Očajno stanje u Zemaljskom muzeju BiH: Još čekamo državne novce

Zemaljski muzej BiH

Zemaljski muzej BiH

Uposlenici Zemaljskog muzeja BiH su u očajnom stanju, dvoje od njih je i teško bolesno, ali i ostali višegodišnju neizvjesnost svoga statusa plaćaju narušenim zdravljem, kaže nam prof. dr. Adnan Busuladžić, prvi čovjek institucije zatvorene za javnost otkako su njeni uposlenici, zbog neriješenog statusa, zatvorili vrata publici.

“Mi de facto postojimo, ali ne de jure”, iskren je dr. Busuladžić, te dodaje da se dva teško oboljela radnika, zbog prešutne saglasnosti vlasti, mogu liječiti.

U mreži procesa

“Spremni smo na kompromise, ali očekivati da nam se da 300.000 KM i da pristanemo raditi nakon što tri godine nismo dobili platu, skandalozno je”, smatra Busuladžić, napominjući da je Muzej u mreži sudskih procesa: onih koje uposlenici vode protiv svih nivoa vlasti, ali i protiv Muzeja, kao i sporova koji se vode protiv njih.

“O njima znamo isključivo iz medija”, tvrdi Busuladžić, napominjući da su sporovi koji se vode protiv države, FBiH i kantona uzrokovani nefinansiranjem Muzeja i nepreuzimanjem osnivačkih prava.

“Očekujemo da do proljeća presude budu realizirane, a šta će sud odlučiti, veliko je pitanje”, smatra Busuladžić, dodajući da su i uposlenici, da im im ne bi propala potraživanja za plate, tužili Muzej.

“Očekujemo blokadu računa nakon prvih presuda, što će dodatno zakomplicirati stvari, dovesti do neplaćanja struje, alarmnog sistema… Zato i ističem da još nije kasno da neko normalan sve ovo regulira, a uposlenici bi se odrekli zateznih kamata, pristali bi da se dug prema njima isplati u više rata. Treba imati volju, a ne nuditi nam male seoske prevare”, kaže Busuladžić, pominjući i grant Ministarstva civilnih poslova BiH.

“Već je novembar, a tih novaca nema i neće ih ni biti”, tvrdi Busuladžić, podsjećajući na to da je Muzej prvobitno od Ministarstva dobivao 850.000 za plaće, da je taj iznos smanjen na najviše 350.000 KM, ali za projekte.

Nakon plate odlazim

“Niko tu sumu nije dobio. Inače, sa tri miliona KM iznos je smanjen na 1.300.000 KM, pa imate sada ovu situaciju: ona tri miliona su dijeljena na sedam institucija, a 1.300.000 se dijeli na 86! U ovoj godini još se ne zna koliki će biti naš iznos. I ta podjela je postala politički problem”, tvrdi prof. Busuladžić, napominjući da uposlenici žive od primanja bračnog partnera, od penzija roditelja.

On nema  dileme oko toga ko je i sada na čelu Muzeja: “To sam ja, naravno. Čim ljudi dobiju plaću, iste sekunde odlazim”, kaže Busuladžić, napominjući da iznajmljivanje muzejskog prostora za snimanja spotova donosi neznatna sredstva  – 500 KM. Ministar kulture i sporta FBiH Salmir Kaplan poručio je da nema ništa novo reći o slučaju Zemaljski muzej u odnosu na posljednji put, 10. augusta. A tada je rekao da je poslao urgenciju tužilaštvima (BiH, FBiH i KS-a), u kojoj stoji da “Busuladžić nastupa neovlašteno i nezakonito, u čemu cijenimo da ima elemenata krivične odgovornosti”.

Posted by on 2014-11-15. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login