Očekuje se znatno poskupljenje nafte

naftaU sjedištu Organizacije izvoznika nafte (OPEC) u Beču počelo je 167. Vijeće ministara na kojem resorni ministri iz 12 zemalja članica razmatraju aktuelnu situaciju na globalnom tržištu ovog energenta.

Neposredno prije početka zasjedanja, novinarima se obratio irački ministar za naftu Adil Abdul Mehdi, koji je kazao da će na sjednici biti vođena rasprava o povećanju kvote proizvodnje nafte, te dodao da bi cijena barela nafte do kraja ove godine trebala biti 75 dolara.

Trenutna cijena sirove nafte je nešto ispod 60 dolara.

Iranski resorni ministar Namdar Zabgeneh je kazao da Teheran očekuje ukidanje sankcija i povratak na globalno tržište naftnih resursa sa znatnim povećanjem naftne proizvodnje.

S druge strane, kuvajtski ministar za naftu Salih Al-Omer je kazao da se Kuvajt zalaže za zadržavanje aktuelne kvote proizvodnje nafte u svijetu jer cijene nafte generalno rastu i nema potrebe za intervencijama tipa povećanja proizvodnje na globalnom nivou.

Aktuelni predsjedavajući OPEC-a i katarski ministar energetike i industrije Mohammed bin Salih Al-Sada je u uvodnom izlaganju Vijeća ministara OPEC-a istakao da su se od posljednjeg zasjedanja Vijeća ministara ove organizacije u novembru prošle godine na tržištu nafte desile brojne promjene i da je kao rezultat toga cijena barela nafte od novembra do januara ove godine pala sa 77 na 45 američkih dolara.

Ističući da na globalnom ekonomskom tržištu, pored svih kriza, ima i pozitivnih i ohrabrujućih signala, Al-Sada je kazao da se u 2015. godini očekuje globalni rast ekonomije za 3,3 posto.

Al-Sada je podsjetio da je u 2014. godini zabilježena prosječna dnevna potražnja nafte od milion barela, a da se očekuje da potražnja u tekučoj godini poraste na 1,2 milijarde barela.

Posted by on 2015-06-06. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login