Očerkuje se veliko poskupljenje lješnjika

lješnik

lješnik

Ljubitelji kremova i slatkiša koji sadrže lješnik u strahu su od velikog skoka cijene tih namirnica. Naime, berba lješnika u Turskoj ove godine je zakazala zbog mraza koji je oštetio biljke, zbog čega se očekuje da će cijena lješnika skočiti za više od 66 posto. To bi moglo da dovede i do poskupljenja proizvoda kojima je lješnik glavni sastojak.

Lješnik je u posljednjih godinu dana u prosjeku poskupio 65 posto, a u posljednjih mjesec još 7,7 posto. Budući da je cijena kakaa skočila 9,2 posto, loš rod lješnika samo je razlog više da slatkiši poskupe.

Ovo je druga godina zaredom kada su prinosi lješnika desetkovani u Turskoj, koja proizvodi 70 posto lješnika na svjetskom tržištu.

Olujni vjetrovi i mraz uništili su biljke dok su bile u fazi cvjetanja pa nije ni došlo do dalje faze razvoja ploda.

Iz “Ferera”, jednog od najvećih proizvođača krema s lješnikom, nisu saopštili koliko će nedostatak lješnika uticati na džepove potrošača, ali vjeruju da bar neće imati problema u proizvodnji “Nutele”, jer su prošle godine kupili najvećeg turskog proizvođača lješnjaka, kompaniju “Oltan”.

Posted by on 2015-06-09. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login