Od 10. do 14. septembra Tuzla film festival

 Tuzla film festivalTreći Tuzla film festivala bit će održanod 10. do 14. septembra na tri lokacije, a bit će otvoren projekcijom filma “Montevideo, vidimo se”, srbijanskog kandidata za Oskara, koji je u regiji pogledalo oko milion ljudi.

“I pored silnih nesreća koje su zadesile našu zemlju, uspjeli smo da organizujemo ovu našu manifestaciju i održimo profesionalni nivo, tako da smo osim filmova koji su visokog kvaliteta, uspjeli da zadržimo i kvalitetan žiri među kojima su Diloy Gulun, producent iz Turske, Nikola Kojo, poznati glumac s južnoslavenskih prostora, te Srđan Šarenac, nagrađivani filmski reditelj, scenarist i producent. I u drugim kategorijama imamo visoko kvalitetan kadar tako da smo uspjeli da kao festival i manifestacija uspostavimo jedan kulturni nivo te održimo rejting od prošle godine”, rekao je na
pres-konferenciji direktor filmskog festivala Boris Balta.

Navodi da je ove godine, pored četiri postojeće, uvedena i nova kategorija – internacionalna selekcija za koju nema nagrada i koja je revijalnog karaktera. Uspostavljena je i kategorija “Snimaj bilo čim“, koja je prošle godine bila eksperimentalna, za koju postoji nagrada i za koju se mogu prijaviti svi s uradcima napravljenim mobitelom, fotoaparatom ili nekim drugim videouređajem.

Kada je u pitanju filmska industrija, direktor TFF je rekao da je ostvareno ono što su planirali od samog početka, a to je da festival postane servis jer to na Zapadu pa i na Istoku postaje jedna nova ekonomska grana.

Trenutno su u pregovorima da se radi neka manja produkcija između Tuzle i Istanbula.

Po riječima selektora Srđana Vukadinovića, TFF stiče sve značajniji ugled u javnosti kada su u pitanju kinematografija i filmsko pokazanje.

“Bez obzira na sve krize koje su zadesile BiH, TFF je uspio da smogne snage da napravi nešto što ostaje, što se prepoznaje i o čemu se priča”, rekao je Vukadinović.

U okviru  ovog festivala, posjetioci će moći da pogledaju i filmsko-dokumentarnu izložbu “Šekspir na filmu“.

Program festivala, osim više od 100 projekcija filmova, čine i tematske radionice, kafe s poznatim, kao i festivalski party na pet lokacija.

Posted by on 2014-09-10. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login