Od 2. decembra skuplje brašno u BiH

brašnoCijene brašna na policama trgovačkih lanaca u Bosni i Hercegovini poskupiti će od narednog utorka. Do većih cijena brašna u BiH doći će zbog poskupljenja pšenice u regionu, odakle Bosna i Hercegovina uvozi više od 60 posto godišnjih potreba.

Mesud Lakota iz Udruženja potrošača BiH potvrdio je da će doći do poskupljenja brašna u BiH, ali da Udruženje još uvijek nema informacije koliko će brašno biti skuplje.

“Godina je bila teška za poljoprivredne proizvođače, i bilo je za očekivati porast cijena pšenice i proizvoda od pšenice”, rekao je Lakota.

Bosna i Hercegovina nema robne rezerve pšenice, pa i najmanji porast cijena ovog proizvoda u regionu direktno se odražava na cijene brašna u Bosni i Hercegovini. Lakota upozorava da bi vlasti Bosne i Hercegovine morale osigurati robne rezerve pšenice, koje bi bile dovoljne barem za tri mjeseca. To bi, smatra on, osiguralo i stabilnost cijena brašna na bh. tržištu.

Posted by on 2014-11-29. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login