Od 20. septembra do 1. oktobra održava se ‘Zvrk’

ZvrkU tri grada Bosne i Hercegovine održat će se Internacionalni festival savremenog plesa.

Udruženje “Zvrk” i njegov istoimeni internacionalni festival savremenog plesa, implementiran u Sarajevu od 2008. godine je suorganizator i partner EU projekta “Shapers” koji se bavi temom savremene koreografske umjetnosti u javnom prostoru.

Zahvaljujući ovom međunarodnom projektu, festival “Zvrk”će ponovo živjeti i predstaviti će mostarskoj, sarajevskoj i banjalučkoj publici od 19. septembra do 1. oktobra 2017. godine bogat i kvalitetan program plesnih performansa. Tokom 12 dana programa festivala, publika će otkriti 30 umjetnika koji će predstaviti svoja djela u različitim lokacijama unutar javnog prostora tri BH grada (Mostar: 20-25.9, Sarajevo 26.-29.9, Banja Luka 30.9-01.10).

Zahvaljujući ovom evropskom, međunarodnom projektu i u suradnji i podrškom lokalnih partnera, festival “Zvrk” će ugledati svjetlost četvrtog izdanja.

Pored internacionalnih umjetnika i umjetnica, cilj festivala je promovirati i lokalne umjetnike i umjetnice koji djeluju u oblasti savremenog plesa i performansa, te će zbog toga unutar svakog grada odabrati 6 umjetnika/ca (ili umjetničkih grupa) koji/e će dati svoj scenski/plesni odgovor na ovogodišnju temu festivala: MIGRACIJA.

Tema migracije, pored svoje aktuelne sociološko-političke relevantnosti na tlu Europe – duboka je i značajna i u svim svojim ostalim aspektima; filozofskim, duhovnim, historijskim, kulturološkim, umjetničkim. Umjetnici i umjetnice pozvani su da daju svoj jedinstveni uvid u temu, iz bilo kojeg od uglova. Budući da je platforma za nastup javni prostor grada, jedan od najvažnijih faktora bit će uspostavljanje komunikacije sa prostorom, odnosno odabir lokacije koja će pomoći umjetničkom djelu da dodatno progovori: snažnije i otvorenije.

Performansi i plesni performansi ne bi trebali biti duži od 20 minuta. Festival može novčano podržati 6 umjetnika i umjetnica, međutim, svi ostali čiji radovi budu zadovoljavali kriterije a koji ne budu mogli ući u užu selekciju imat će također priliku da svoje djelo predstave na festivalu.

Cilj ovoga festivala je pokrenuti razgovore o savremenom plesu, dovesti svjetski poznate plesače, te na taj način približiti ovu umjetnost bh. publici.

Posted by on 2017-08-29. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login