Od 2022. svi automobili na cestama u EU imati će sigurnosne “crne kutije”

Europske institucije postigle su u utorak dogovor prema kojem će sva nova vozila morati imati ugrađene nove sigurnosne tehnologije za zaštitu svih učesnika u saobraćaju.

ceste, autoput
ceste, autoput

Nove tehnologije trebale bi smanjiti broj ozljeda i smrtnih slučajeva, od kojih je 90 posto izazvano ljudskom pogreškom. Dio novih sigurnosnih značajki već postoji i ugrađuju se u vozila više kategorije, a sada bi trebale postati obaveznima za sve.

Regulativa predviđa da svi automobili, komibiji, kamioni i autobusti imaju sisteme za upozoravanje vozača u slučaju pospanosti i odvraćanja pažnje, poput uptrebe pametnih telefona tokom vožnji, inteligentne sisteme pomoći za brzinu, sigurnosni sistem za vožnju unatrag uz pomoć kamere ili senzora te uređaj za snimanje podataka u slučaju nesreće („crna kutija”).

Automobili i kombiji morati će imati sisteme za napredno kočenje u slučaju opasnosti i sigurnosne pojaseve koji su poboljšani na temelju testova sudara.

Kamioni i autobusti imat će sisteme za poboljšanje vidljivosti vozačima te za uklanjanje mrtvog ugla, kao i sisteme na prednjoj i bočnoj strani vozila za otkrivanje i upozoravanje nezaštićenih učesnika u cestovnom saobraćaju, posebno pri skretanju kamiona.

Prema procjenama Komisije, nove sigurnosne mjere mogle bi do 2038. godine spasiti više od 25 hiljada života i spriječiti najmanje 140 hiljada teških ozljeda.

Nove napredne sigurnosne značajke neće samo štititi ljude na europskim cestama, nego će i vozačima pomoći da se postupno naviknu na nove sksteme pomoći pri vožnji. Sve veća razina automatizacije ima i veći potencijal za ispravljanje ljudskih pogrešaka i nudi nova rješenja za mobilnost starijih osoba i osoba s tjelesnim oštećenjima. Sve bi to trebalo povećati povjerenje javnosti i prihvaćanje automatiziranih automobila te poduprijeti prijelaz na autonomnu vožnju, navodi Komisija.

Posted by on 2019-03-26. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login