Od naredne godine Muška voda na policama u BiH

vodaTržište Bosne i Hercegovine od sredine naredne godine postaje bogatije za još jednu flaširanu vodu. Naime, u Kladnju je počela prva faza radova na izgradnji potrebne infrastrukture za eksploataciju prirodne izvorske vode – Muške vode. Kako su kazali, vrijednost radova je oko 400.000 KM.

Posao za 40 radnika

Koncesionar, preduzeće Muška voda d.o.o. Kladanj, u prvoj fazi radova planira izgraditi pristupni put do izvorišta, nove kaptaže, dio vodovoda i zaštitnu ogradu oko izvorišta, nakon čega će uslijediti i radovi na izgradnji rezervoara.

– Kapacitet izvorišta je 17 miliona litara godišnje. Osim inostranog tržišta flašice izvorske vode bit će dostupne i na domaćem tržištu, istakao je Eike Berger, direktor preduzeća Muška voda.

Kako je kazao načelnik Općine Kladanj, Jusuf Čavkunović, kladanjski brend Muška voda ponovo će biti na tržištu nakon 44 godine. Čavkunović je istakao kako su u posljednje dvije godine intenzivno radili na ubrzavanju administrativnih procedura, te kako je ovo veliki korak za razvoj lokalne ekonomije.

– Za općinu je ovo jako važno i radimo na tome da što prije pribavimo urbanističko-građevinsku dozvolu, kako bi se što prije krenulo sa flaširanjem vode. Nama je najvažnije da se brend Muške vode ponovo vrati na tržište nakon mnogo godina, kazao je za Oslobođenje Čavkunović.

Koncesija na izvorište Muška voda potpisana je na 30 godina, a koncesionar je, po osnovu jednokratne koncesione naknade koja iznosi 302.000 KM, već uplatio 250.000 KM. Realizacijom ovog projekta stvoriće se pretpostavke za zapošljavanje 40 novih radnika.

Svijest potrošača

Uzimajući u obzir da u Bosni i Hercegovini ima mnogo domaćih brendova vode, a da se voda iz susjednih zemalja ipak uvozi u velikim količinama tražili smo podatke od Grupacije bezalkoholnih pića i voda pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH o odnosu uvoza i izvoza voda iz BiH. Prema analizama koje su uradili evidentno je da je izvoz voda, uključujući mineralnu bez dodataka šećera 2013. godine iznosio 2.599.607 KM, a 2014. izvoz je bio nešto manji i iznosio je 2.357.020 KM, dok je izvoz voda, uključujući mineralnu i gaziranu s dodatkom šećera 2013. iznosio 18.039.420 KM, da bi se za prvih osam mjeseci 2014. godine povećao na 19.383.111 KM.

– Uvoz voda, uključujući mineralnu bez dodatka šećera u 2013. je iznosio 14.480.508 KM, da bi u 2014. porastao na 19.904.118 KM, dok je uvoz vode, uključujući mineralnu i gaziranu s dodatkom šećera 2013. bio 70.715.846, ali se 2014. smanjio na 69.704.416 KM, kazala je Ognjenka Lalović, direktorica Sektora privrede u VTKBiH.

Vodu, kako je kazala Lalović, najviše izvozimo u Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru i Kosovo, te Australiju, SAD, Kanadu i Arapske zemlje, a najviše uvozimo iz Hrvatske, Srbije i Slovenije.

– Za 8 mjeseci u odnosu na prošlu godinu izvoz i uvoz su gotovo na jednakom nivou sa oscilacijama +/- 3 do 5 posto. Uvezena količina je 2,5 puta veća, a kada je riječ o vrijednosti onda je to od 5 do 7 puta veća uvozna vrijednost proizvoda, dodaje Lalović.

Činjenica je da BiH, iako ima vlastitu proizvodnju, uveze tako mnogo vode, što nikako nije dobro za domaće proizvođače. Međutim, potrošači su ti koji se često odlučuju za uvoznu vodu, što, ističe Lalović, šteti bh. privredi.

– Smatramo da se i podizanjem svijesti bh. potrošača o važnosti kupovine domaćih proizvoda, koji sigurno ne zaostaju sa kvalitetom u poređenju sa proizvodima iz zemalja okruženja, može u velikoj mjeri uticati na bolje poslovanje domaćih proizvođača, dodala je Lalović.

Posted by on 2014-10-16. Filed under Kladanj, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login