Od polovine marta očekuje nas pravo proljetno vrijeme

proljećeIntenzitet sniježnih padavina će konstantno opadati do nedjelje, kada se očekuje prestanak padavina.

Od 16. marta slijedi značajan porast temperatura i očekuje se pravo proljetno vrijeme, kazao je Bakir Krajinović, stručni saradnik u Sektoru primijenjene meteorologije Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

“Od 8. pa do 12. marta se očekuje period stabilnog i suhog vremena sa dugim sunčanim intervalima. Međutim, u ovom periodu, u Bosni se očekuju jutarnje temperature oko minus deset, a u Hercegovini oko jedan stepen Celzijusa”, kazao je Krajinović.

Prema njegovim riječima, dnevne temperature, zbog dugih sunčanih intervala, u Bosni će dostizati vrijednosti od 10, a u Hercegovini oko 15 stepeni.

“Od 12. do 16. marta očekuje se kratak period nestabilnog vremena sa umjerenim padavinama i porastom temperatura, pa će se jutarnje temperature u Bosni kretati oko minus jedan, a u Hercegovini oko četiri stepena”, istakao je Krajinović.

U nižim predjelima će biti kiša, a na planina postoji mogućnost za slab snijeg. Dnevne temperature u tom periodu, u Bosni će se kretati i oko 13, a u Hercegovini oko 15 stepeni.

“Od 16. pa do 20. marta, do kada se može vidjeti prognoza vremena, očekuje se period stabilnog, suhog i toplog vremena. Dnevne temperature u tom periodu će se kretati i do 15 stepeni u Bosni, a u Hercegovini i oko 17. Od 16. marta slijedi pravi porast temperatura i očekujemo to neko normalno proljetno vrijeme sa visokim temperaturama”, poručio je Krajinović.

On je kazao kako se građani ne moraju bojati još jednog vala velikih snježnih padavina.

Posted by on 2015-03-07. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login