Odgođeno suđenje Pervezu Musarafu

Pervez Mušaraf

Pervez Mušaraf

Suđenje bivšem pakistanskom predsjedniku Pervezu Musarafu po optužnici za izdaju države odgođeno je za sutra, javlja Anadolu Agency (AA).

Njegov advokat Ahmed Riza Kasuri je kazao da je zbog srčanog udara njegov klijent još uvijek pod strogom njegom ljekara zbog čega nije mogao prisustvovati suđenju.

Ipak, sud je zatražio da Musharafov advokat sutra sudu priloži izvještaj o zdravstvenom stanju optuženog.

Bivši pakistanski predsjednik Pervez Musaraf (70) ranije je izjavio da su optužbe protiv njega za izdaju čista osveta i da ga podržava cjelokupna moćna armija.

On i njegovi advokati smatraju da je najnovija optužba za izdaju pokušaj premijera Navaza Sharifa, kojeg je Musaraf svrgao s vlasti vojnim udarom 1999. godine, da mu se osveti putem ovog suđenja.

Inače, optužba protiv Musarafa odnosi se na period iz 2007. godine, kada je proglasio vanredno stanje u ukinuo ustav. Ovo je najnovija optužba protiv njega i potencijalno najopasnija s kojom se suočio kada se vratio u zemlju u martu prošle godine.

Taj slučaj mogao bi da uzrokuje sukobe između pakistanske vlade i moćne armije koja smatra da je ponižavajuće da bivšem šefu oružanih snaga sudi civilni, a ne vojni sud.

Musaraf će biti prvi šef armije kome će biti suđeno za izdaju u zemlji u kojoj su izvedena tri vojna udara. On je suočen za nizom krivičnih predmeta koji se odnose na period njegove vladavine od 1999. do 2008. godine, uključujući i ubistvo premijerke Benazir Bhuto 2007. godine.

Posted by on 2014-01-06. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login