Odobrena sredstva za nominaciju stećaka za upis na Listu svjetske baštine UNESCO-a

stećci, Radimlja, Stolac

stećci, Radimlja, Stolac

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je odluku o odobravanju 64.600 KM iz tekuće rezerve budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2014. godinu za projekt Nominacija stećaka – srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika – za upis na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

Bosna i Hercegovina ima dva kulturna dobra upisana na Listu svjetske baštine, a  upis stećaka bit će prvo upisano kulturno dobro koje je nominirano ispred više država.

Podsjećamo da su Bosna i Hercegovina, Republika Hrvatska, Republika Srbija i Republika Crna Gora još 2009. godine pismom namjere dogovorile projekt Nominacija stećaka – srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika – za upis na Listu svjetske baštine. Iz BiH su na Tentativnu listu svjetske baštine upisane 22 nekropole sa stećcima i sada  se okončava posao njihovog upisa na Listu svjetske baštine.

Posted by on 2014-07-31. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login