Održana mirna okupljanja građana u nekoliko gradova

protestiIspred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu okupilo se oko stotinu građana koji obilježavaju godišnjicu protesta održanih u februaru 2014.

Građani su istakli transparente na kojima su ispisane poruke o njihovom nezadovoljstvu radom pravosudnih institucija u BiH.

Skup osiguravaju pripadnici MUPKS-a, a automobilski i tramvajski saobraćaj cestom ispred zgrade Predsjedništva se odvija normalno.

Građanima koji ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu obilježavaju godišnjicu februarskih protesta oko 13 sati pridružila se jedna grupa građana iz pravca Vječne vatre.

Oko 200 građana Tuzle okupilo se jutros ispred nekadašnje zgrade kantonalne Vlade u Tuzli, koja je izgorjela u protestima održanim na današnji dan u Tuzli, kako bi obilježili godišnjicu tih februarskih protesta, ali i još jednom iskazali nezadovoljstvo stanjem u državi.

Manji broj građana Bugojna okupio se u subotu na Centralnom gradskom trgu u Bugojnu, na skupu koji je organizirao Plenum građana iz ove općine, s ciljem podsjećanja na prošlogodišnje februarske proteste u BiH.

Pedesetak građana okupilo se danas na Gradskom trgu u Bihaću, kako bi simbolično obilježili 7. februar i godišnjicu od najmasovnijih protesta u postratnoj BiH.

Godinu nakon protesta, u Unsko-sanskom kantonu (USK) se i dalje se teško živi, a građani se se osjećaju poniženim. Okupljeni građani su na miran i dostojanstven način obilježili dan, od kada prema njihovim riječima, u BiH ništa više nije isto.

Četrdesetak građana Mostara okupilo se danas na Španjolskom trgu u tom gradu na godišnjicu početka prošlogodišnjih prosvjeda koji su se održavali širom BiH te kako bi iskazali svoje nezadovoljstvom radom vlasti koja, kako su kazali radi samo za svoje interese, a ne interese građana.

Po riječima jednog od prosvjednika Edina Vejzovića, prosvjedi se održavaju zbog teške ekonomske i socijalne situacije u čitavoj državi.

– Pozvali smo sve građane da danas dođu, a svi oni koji misle da im je danas dobro i koji se ne osjećaju ugroženo i koji nisu doživjeli bilo kavu vrstu uvrede, diskriminacije i poniženja u čitavom ovom razdoblju, neka sjede kod kuće i neka ne dolaze, ali ja im poručujem da bi se i oni uskoro mogli naći u situaciji u kakvoj smo mi, većina obespravljenih građana čitave države, kazao je Vejzović.

Naglasio je i kako su se prosvjedi u Mostaru tijekom čitave godine nisu ni prestajali.

Najavljeni mirni protesti građana na Trgu “Alije Izetbegovića” okupili su svega pedesetak zainteresovanih građana, koji su došli da obilježe prošlogodišnje proteste i da još jednom ukažu da njihovi zahtjevi i poslije 365 dana čekanja nisu ispunjeni te ostaju i dalje ‘na čekanju’ nove vlasti.

Plato na kojem su se okupili građani privremeno je, samo za ovu priliku, preimenovan u „Trg 7.februar“, kao podsjećanje na proteste i nemire od prošle godine, kada je bilo i razbijanja javnih objekata. Novih zahtjeva nema, kazala je jedna od govornica na okupljanju, jer su „zahtjevi isti, ali pozivamo da danas budu zaista mirni protesti“.

Istovremeno dok su održavani protesti veliki broj službenih osoba je osiguravao nekoliko objekata koji su protekle godine bili oštećeni ili opljačkani. Ove godine nije zabilježen niti jedan incident tokom održavanja današnjih protesta.

 

 

Posted by on 2015-02-07. Filed under Bihać, Bugojno, Mostar, Sarajevo, Tuzla, Vijesti iz BH gradova, Zenica. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login