Oko 70 posto mladih opravdava nasilje muškaraca nad ženama

Regionalni radni sastanak predstavnika ministarstava obrazovanja iz regije i nastavnog osoblja iz BiH, Srbije, Albanije, Kosova i Hrvatske s ciljem razmjene primjera najbolje prakse Programa Y, edukativnog programa za prevenciju nasilja i promociju zdravijih životnih stilova, održan je u utorak u Mostaru.

nasilje nad ženama
nasilje nad ženama

Regionalna direktorica Care international Balkans Sumka Bučan kazala je kako Care zajedno s devet partnerskih organizacija implementira projekt Inicijativa mladića (YMI) u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, Kosovu i Albaniji, a koji se bori za promoviranje zdravijih životnih stilova među mladima osporavanjem rodnih stereotipa.

Ono na čemu dugo radimo je kreiranje metodologije koja bi se mogla uvesti u školski sustav, a plod tog dugogodišnjeg plana je Program Y, odnosno program mladih koji je akreditiran u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, Sarajevskom kantonu, Bosansko-podrinjskom kantonu i drugim krajevima BiH. Akreditiran je i u Kosovu, dok je u Srbiji program od posebnog značaja, a radimo na akreditaciji programa u Albaniji – kazala je Bučan.

Dodala je kako se ovaj program temelji na istraživanjima koja pokazuju da mladi na neki način podržavaju nasilje.

Uradili smo dosta istraživanja u okviru projekta i uvijek se pokazalo da su stavovi mladih takvi da ne osuđuju nasilje, da podržavaju nasilje. Uvijek se pokazalo da negdje oko 70 posto mladih smatra kako rodno-zasnovano nasilje, odnosno nasilje muškaraca prema ženama nekako mogu opravdati – istaknula je Bučan.

Osim početnih, također se vrše i završna istraživanja koja pokazuju da Program Y daje rezultate, a cilj je također, navodi Bučan, uvesti ga u sustav.

Taj program podržava zdrave životne stilove, radi na prevenciji vršnjačkog i rodno-zasnovanog nasilja i promovira rodnu ravnopravnost, a tamo gdje se po programu radilo stavovi i ponašanja su se mijenjali, a ono što znamo je da su stavovi i ponašanja dva čimbenika koja je možda i najteže promijeniti – kazala je Bučan.

Osim toga što projekt promovira rodnu ravnopravnost, u njega su uključeni učenici iz svih navedenih zemalja koji se druže i razmjenjuju iskustva pa tako, kaže Bučan, on također promovira i dijalog u regiji da mladi jednostavno nađu budućnost koja će za njih biti bolja od one koju odrasli stvaraju danas.

Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Rašid Hadžović kazao je kako je organizacija Youth power (Snaga mladih) zajedno sa županijskim ministarstvom obrazovanja u zadnjih pet godina realizirala 800 različitih radionica u 12 različitih škola.

Uključili smo kompletnu strukturu škola, tako i učenike koji su postali vršnjački edukatori. Cilj nam je da se redovno vrši prevencija bilo kakvih loših stvari poput alkohola, droge, kockanja i drugih koje se događaju u društvu – kazao je Hadžović.

Također, pozvao je i ostala udruženja mladih koji su spremni kvalitetno odgovoriti jednom teškom zadatku, kako bi zajedno utjecali na svijest mladih da se odmaknu od svih pošasti koje okružuju naše društvo.

S druge strane bilo bi dobro da krenemo i u borbu zadržavanja mladih u Bosni i Hercegovini i da se tako razvija poduzetnički duh. Nadam se da će i Snaga mladih krenuti u tom pravcu pa da i na taj način mladim ljudima koji žele ostati u BiH damo podršku – kazao je Hadžović.

Program Y postao je sastavni dio nastavnog plana i programa za srednje škole u HNŽ-u, a ova studijska posjeta u Mostaru pružit će priliku da nadležna ministarstva, škole kao i partneri iz civilnog društva zajedno istraže opcije o tome kako navedeni program primijeniti i u drugim dijelovima regije.

Inače, ovaj događaj održava se u okviru projekta “Muškarci i dječaci kao partneri u promoviranju rodne ravnopravnosti i prevenciji ekstremizma i nasilja među mladima na Balkanu” i projekta “Inicijativa mladića (YMI): Promoviranje zdravijih životnih stilova među mladima u BiH osporavanjem rodnih stereotipa 2” koje podržavaju Austrijska razvojna agencija, Vlada Švicarske, OAK Fondacija i Care Njemačka.

Posted by on 2019-04-16. Filed under Banja Luka, Mostar, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login