omedija ‘Savršen kroj’ primjer savršeno ‘skrojenog’ teksta

Savršen kroj

Savršen kroj

Komedija “Savršen kroj” Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) u koprodukciji s Udruženjem građana “Scena”, koja će premijernu izvedbu zabilježiti 8. februara u Sarajevu, komad je razotkrivanja i prepoznavanja, a prije svega govori o muškim slabostima.

Kroz slučajni susret dvojice, po svemu naizgled različitih muškaraca, drama tretira pitanja morala, stanja u društvu, sistema vrijednosti, odnosa muškarca prema ženi. Razotkrivaju se slabosti i strahovi protagonista.

Predstava “Savršeni kroj” nastala je po tekstu darovitnog srpskog pisca i dramaturga Vladimira Đurđevića (Balada o Pišonji i Žugi, Ne igraj na Engleze, Tri klase i gospođa Nušić, Bajka o pozorištu) i u režiji filmskog reditelja i dramskog pisca Jasmina Durakovića.

Uloge u ovome komadu ostvarili su Admir Glamočak (Svetislav Šnajder) i Sead Pandur (Marko Milun), dok ostatak autorske ekipe čine Osman Arslanagić (scenograf) i Lena Stevanović (kostim).

Reditelj Jasmin Duraković kazao je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu da je “Savršen kroj” zapravo primjer “savršeno skrojenog teksta” koji je žanrovski komedija, ali s elementima ruske drame.

– Nakon što me je Đurđević odveo da gledam ovu predstavu u Beogradu, odmah mi se učinilo da je to nešto što je jako dobro napisano i da ne bi bilo loše to postaviti i u Sarajevu – rekao je Duraković.

To je, pojasnio je, ona vrsta režije kada se radi s glumcima kroz dugi proces i s dugotrajnim probama te da je to “režija koja se ne vidi”, dodajući da je zaista uživao raditi na ovom komadu.

Član glumačkog ansambla SARTR-a Sead Pandur, koji u predstavi igra novokomponovanog tajkuna Marka, istakao je da se radi o “pitkom tekstu koji je lijepo igrati”.

Posebno zadovoljstvo, kaže, bilo mu je što je, 15 godina nakon završetka Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, imao priliku raditi sa svojim profesorom Admirom Glamočakom.

– To je posebno iskustvo i volio bih kao glumac imati ovakve procese u životu – kazao je Pandur.

Dodao je i da će publika naći zadovoljstvo u gledanju ove komedije te da će privući mnoge ljude koji će se sigurno prepoznati u “Savršenom kroju”.

Poznati glumac, reditelj i profesor na Akademiji scenskih umjetnosti Admir Glamočak, koji igra lik krojača na ivici egzistencije Svetislava Šnajdera, kazao je da ljudi u BiH na sve tužne stvari koje se dešavaju reagiraju smijehom.

– Mi smo se nekako naučili braniti smijehom, jer je to jedino oružje koje imamo, a koje drugog ne boli. Ni Sead ni ja se nismo trudili da budemo duhoviti i da smišljamo gegove ili bilo koje akcije koje bi podilazile publici. Igramo situaciju koja je vrlo životna, međutim, publika to prima na potpuno drugačiji način jer se prepoznaje u takvim situacijama, pa se brani smijehom – rekao je.

Predstava “Savršen kroj”, zaključio je Glamočak, jeste dokaz da se i uz tužni dramski tekst može imati niz komičnih momenata.

Nakon premijernog igranja uslijedit će reprize 9., 10. i 11. februara, a predstava će biti odigrana i 16. februara u sklopu Festivala “Sarajevska zima 2017”.

Posted by on 2017-02-07. Filed under Kultura, Sarajevska zima. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login