Opasna bakterija se nalazi u klima uređajima

klima uređaj

klima uređaj

Klima uređaje treba redovno čistiti jer su pogodno tlo za razmnožavanje bakterija, buđi i gljivica, a najopasnija je legionela, smrtonosna bakterija koju možemo da udahnemo.

Neredovno održavanje klima uređaja dovodi do lošeg kvaliteta vazduha i neugodnih mirisa. Takav uređaj plodno je tlo za razvoj i razmnožavanje bakterija, buđi i gljivica. Udisanjem one ulaze u naše tijelo, mogu dovesti do neugodnih reakcija, hroničnih bolesti pa čak i legionarske bolesti, odnosno legionele.

Tu bolest uzrokuje bakterija legionela i dovodi do teške upale pluća koja može biti i smrtonosna. Do infekcije dolazi ako bakteriju u vidu sitnih kapljica iz klima uređaja udahnemo i ona završi u plućima. Zbog toga se rizičnim područjima smatraju rashladni uređaji, ali se ta bakterija može pronaći i u fontanama, vodoskocima, ovlaživačima vazduha, bazenima, ledomatima.

Simptomi legionarske bolesti su temperatura veća od 40 stepeni, osjećaj hladnoće, suvi ili produktivni kašalj, bol u grudima, glavobolja, malaksalost i dijareja. Od nje obolijevaju sve starosne grupe, djeca veoma rijetko, a češće stariji ljudi, posebno oni s hroničnim bolestima pluća, srca i bubrega.

Posebno su ugroženi ljudi s oslabljenim imunološkim sistemom. Bolest je oko tri puta češća kod muškaraca nego kod žena, a u rizičnoj grupi su i pušači i alkoholičari. Bolest se liječi jakim antibioticima.

Prevencija ove i ostalih bolesti je redovno čišćenje klima uređaja u prostorijama i zamjena ili pranje filtera u njoj. Preporuka je to uraditi bar jednom godišnje, pred sezonu visokih temperatura. Treba pripaziti i na klime u automobilima, i njih treba periodično očistiti. Preporuka je uraditi servis svake dvije godine.

Posted by on 2015-05-25. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login