Oporavak posustale privrede EU?

eurozona

eurozona

Ekonomsko nebo iznad Evrope sve je vedrije, a privredni rast i inflacija su u porastu.

Inflacija, već hronično niska, ipak će ove godine dodatno usporiti prije nego što ubrza iduće godine, navodi se u kvartalnoj anketi koju je ECB sprovela među profesionalnim prognostičarima, prenosi agencija France press.

Stručnjaci predviđaju da će inflacija u evropskoj monetarnoj uniji ove godine iznositi svega 0,1 posto, da bi sljedeće godine ubrzala na 1,2 posto, a 2017. na 1,6 procenata, približavajući se cilju ECB od blizu dva posto.

U nastojanju da podstakne privredni rast posustale eurozone, ECB je u januaru donijela odluku o otkupu državnih obveznica prezaduženih članica monetarne unije, tako što će, po uzoru na američku centralnu banku, osigurati novac za tu kupovinu s fiksnim kamatama.

ECB će kupovati obveznice u vrijednosti od 60 milijardi eura mjesečno, u periodu od marta ove do kraja septembra sljedeće godine. Lansiranje programa kupovine obveznica ukupne vrijednosti 1,1 milijarde eura značajno je umanjilo vjerovatnoću da će niska inflacija u evropskoj monetarnoj uniji prerasti u deflaciju.

Analitičari vjeruju da će privredni rast u 19 zemalja koje kao valutu koriste euro ove godine iznositi 1,4 posto, iduće 1,7 posto, a 2017. godine 1,8 posto, navodi ECB.

Centralna banka dodaje da su prognoze podignute zbog očekivanja da će niske cijene nafte pozitivno uticati na domaću potrošnju, budući da su u porastu raspoloživi prihodi domaćinstava, kao i na investicije kompanija, čiji su troškovi proizvodnje niži.

Posted by on 2015-04-19. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login