Osumnjičeni za zločine u kasarni ‘Viktor Bubanj’ negirali krivicu

Sud, BiHBesim Muderizović, Ramiz Avdović i Iliuan-Nicolae Vintila izjasnili su se da nisu krivi po optužnici koja ih tereti za zločin u vojnom zatvoru u kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu počinjen 1992. godine.

Prema optužnici, Muderizović je bio zamjenik upravnika na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu i komandir vojnog zatvora u kasarni “Viktor Bubanj”, a Avdović komandir straže u ovim objektima. Vintila, koji je rođen u Rumuniji, bio je, kako se navodi, kuvar i stražar u nekadašnjoj kasarni.

U periodu od kraja juna do kraja novembra 1992. godine, kako stoji u optužnici, optuženi su, kao svjesni učesnici udruženog zločinačkog poduhvata, učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja civila srpske nacionalnosti.

Zatočeni civili, prema optužnici, bili su podvrgnuti namjernom nanošenju snažnog tjelesnog ili duševnog bola, te prisiljavani na rad.

Muderizović i Avdović nalaze se u pritvoru od oktobra ove godine, dok se Vintila brani sa slobode.

Optuženima će, s obzirom da su negirali krivicu, suđenje početi u narednih 30, odnosno maksimalno 60 dana, prenosi BIRN Justice Report.

Posted by on 2012-01-19. Filed under Crna Hronika. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login