Osvajanje vrha Trebevića: Stotinjak žena na osmomartovskom pohodu

Trebević

Trebević

U nedjelju, 8. marta, stotinjak žena će sudjelovati u pohodu do najvišeg vrha Trebevića.

One će na planinarskoj manifestaciji pod nazivom “Stotinu žena na Trebević” koju organiziraju Planinarski savez Kantona Sarajevo u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Sarajevo, obilježiti Međunarodni dan žena.

– Do danas su se prijavile 94 žene, a među njima bit će i dvije planinarke koje iz Makarske dolaze u Sarajevo da bi sudjelovale na nedjeljnom osmomartovskom pohodu – rekao je Feni potpredsjednik Planinarskog saveza Kantona Sarajevo Selver Ajrulahi.

On kaže da, uprkos jučerašnjim obilnim snježnim padavinama, nema opasnosti od lavina, jer pravac kojim će se učesnice pohoda kretati do vrha Trebevića ne pripada lavinskom području.

– Da bi olakšali učesnicama kretanje, desetak članova Stanice planinarskih vodiča Sarajevo sutra će proći od polazišta, sa lokaliteta Prvi šumar do vrha Trebevića kako bi napravili prtinu za nedjeljno kretanje žena – kaže Ajrulahi.

Na pohodu će pored planinarki biti i članice sarajevskog Konjičkog kluba Pegasos, tri djevojke koje će na konjima jahati do vrha Trebevića.

Učesnice pohoda će s lokaliteta Prvi šumar u 9 sati započeti pješačenje do najvišeg vrha na Trebeviću.

One će pod vodstvom Hasne Smječanin, Emire Hukić i Dženite Merdan do vrha Trebevića ( Sofe – 1.629 metara nadmorske visine) doći pravcem Ravne (Prvi šumar) – Dobre vode – Planinarski dom “Vaso Miskin Crni”.

Organizatori ne kriju zadovoljstvo što je nakon prošlogodišnjeg uspješno organiziranog, prvog pohoda na Trebević u povodu Dana žena, i ovogodišnji osmomartovski pohod izazvao interes žena različite životne dobi koje će svoj praznik obilježiti planinarsko-rekreativnim pješačenjem na Trebeviću.

Polazak autobuskim prijevozom iz Sarajeva do Brusa je organiziran ispred Zemaljskog muzeja u 8 sati.

Pohod će biti završen druženjem u domu HKD “Napredak” na Trebeviću.

Međunarodni dan žena se u Hrvatskoj “planinarski” obilježava usponom na najviši vrh planine Mosor iznad Splita, pod nazivom “100 žena na vrh Mosora”, a u Sloveniji pohodom “100 žensk na Triglav”.

Glavni grad BiH se pohodom “100 žena na Trebević” priključio planinarskom obilježavanju 8. marta, a namjera je ističu organizatori, da to postane tradicionalni uspon.

Kontakt telefoni za informacije i prijave za osmomartovski pohod na Trebević su 061 314 128 i 062 262 070.

Posted by on 2015-03-08. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login