Otkazan referendum o otcjepljenju Katalonije

Katalonija

Katalonija

Vlada Katalonije odlučila je da otkaže sporni referendum o nezavisnosti zakazan za 9. novembar.

Ovo je, nakon sastanka katalonske vlade sa predstavnicima proreferendumskih stranaka, saopštio Žoan Erera iz stranke Inicijativa za Kataloniju.

Iako je izjašnjavanje na referendumu odloženo, 9. novembra će biti održano nezvanično glasanje.

“Biće konsultacija, ali one neće biti zasnovane na ukazu” koji sam potpisao za organiziranje referenduma, izjavio je predsjednik katalonske vlade Artur Mas i priznao da postoje podjele među onima koji su za nezavisnost.

Španska konzervativna vlada je zauzela stanovište da bi referendum u Kataloniji bio neustavan, a Ustavni sud te zemlje je naredio odlaganje referenduma dok on ne proveri njegovu ustavnost, što bi moglo da potraje godinama.

Vlada Katalonije je prethodno nagovještavala da neće mijenjati svoje referendumske planove uprkos takvoj odluci Ustavnog suda, ali je do danas već propustila neke korake neophodne da bi on bio održan, kao što je objavljivanje popisa glasačkih mjesta ili liste glasača.

Istraživanje javnog mnjenja od 5. oktobra ukazalo je kako je samo 23 odsto Katalonaca podržavalo ideju da referendum  bude održan kada je planirano bez obzira na sve, dok je 45 odsto bilo za poštivanje odluke Ustavnog suda.

Katalonija, koja u španskoj privredi ima udeo od oko petine, kao i veći dio zemlje teško je pogođena posljednjim godinama recesije, koje su doprinele “podgrijavanju” strasti nacionalista.

Posted by on 2014-10-15. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login