Otkrivena tajna biblioteka bivšeg diktatora Augusta Pinočea

Augusto PinočeBivši čileanski diktator Augusto Pinoče, koji je naređivao spaljivanje knjiga na ulici i slao pisce u zatvor i egzil, tajno je prikupio ogromnu biblioteku od više od 50.000 knjiga, podaci su jednog čileanskog novinara koji je radio istraživanje.

“Tajni literarni život Augusta Pinočea”, nedavno objavljena knjiga novinara Juana Cristobala Pene, već je postala bestseler u Čileu a priča o tome kako je general sakupljao knjige na kompulsivan način.

Nema poezije ni fikcije. Biblioteka sadrži uglavnom knjige iz historije, geografije i marksizma, ideologije koju je pokušavao da uništi u najbrutalnijim represijama tokom godina na vlasti (1973.-1990.).

“Monumenatalnom kolekcijom Pinoče se želio predstaviti kao važan i kultiviran čovjek, jer je u dnu duše bio svjestan svog intelektualnog mediokritetstva “- izjavio je Pena u jednom razgovoru za agenciju AFP.

Za postojanje biblioteke saznalo se tek 2004. godine, istovremeno s otkrićem pinočeovog skrivenog bogatstva procijenjenog na 20 miliona dolara položenog u američkim bankama.

“Iznenađujuće je da je ova ličnost koja je čitala malo ili ništa posjedovala ovakvu privatnu biblioteku, jednu od najvećih u Čileu a možda i Latinskoj Americi” – otkriva Pena. Sudska istraga je prebrojala oko 50.000 knjiga koje Pena procjenjuje na više od tri miliona dolara.

“Njegova opsesija bi se mogla objasniti kompleksom inferiornosti” – smatra autor.

“On je sam objašnjavao kako je imao teškoća pri učenju. Dvaput je pao na ispitu u vojnoj školi i patio od migrena kada je previše učio” – ispričao je Pena.

“Pinoče nije dozvolio da se napravi katalog njegove biblioteke a sudska ekspertiza je ograničena na analiziranje uzorka iz njegove kolekcije, tako da nikada nećemo znati koje knjige i koliko knjiga je Pinoče posjedovao” – kazao je ovaj novinar.

Posted by on 2013-06-27. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login