Otvoren 59. Internacionalni teatarski festival MESS

Mađarskom predstavom “Imitacija života“ poznatog filmskog i pozorišnog reditelja Kornela Mundruca, otvara se 59. sezona MESS-a. Do petog oktobra publika će moći pogledati 21 predstavu iz 12 država, pratiti promocije knjiga, izložbe, radionice te zaseban dječiji program Mali MESS. Festival će ugostiti 400 umjetnika.

MESS
MESS

Centralna tema MESS-a je Fluidni život, pa je u tom kontekstu i ovogodišnji vizuelni identitet festivala, koji prikazuje apatiju kao bolest savremenog društva.

Predstave istražuju rasizam, nacizam, virtualnu arhitektoniku prostora, Čehova, pa pitanje pojedinaca slobodnog uma, okoliš…

Bosnu i Hercegovinu će predstavljati predstave “Kavkaski krug kredom” Berolda Brehta u režiji Paola Mađelija i izvođenju glumačkog ansambla sarajevskog Narodnog pozorišta, te “Sjećaš li se Doli Bel?”, dramatizaciju
teksta Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića i izvođenju Kamernog teatra 55.

Direktor MESS-a Nihad Kreševljaković kazao je na otvorenju da predstavu irske kompanije iz Dablina “Dead Centre” koja je trebala zatvoriti ovogodišnji festival MESS, zbog odluke o umanjenju sredstava, publika neće gledati. Zbog toga, dodao je, direkcija Festivala donijela je odluku da će nagrade za ovogodišnji MESS biti dodijeljene naredne godine, dan pred početak 60. MESS-a.

Naglasio je da večeras, po 59. put, dokazuju da su oni koji su decenijama predviđali kraj teatarske umjetnosti zbog televizije i interneta, bili u krivu.

“Umjetnost i teatar jesu i biće dijelom 21. vijeka kao univerzalni kulturni fenomen koji postoji od drevnih vremena u svakom društvu širom svijeta”, poručio je.

Kreševljaković je istakao je da je pozorište bilo i da će biti važno iskustvo u životu mnogih ljudi, jer je MESS jedan od najstarijih festivala u jugoistočnoj Evropi, a da je Sarajevo jedini grad u Evropi gdje je, usred rata, pod opsadom, osnovan teatar.

“Pozorište razvija našu sposobnost uzajamnog upoznavanja, čineći svijet oko nas ako ne boljim, onda bar smislenijim”, naglasio je, dodajući da je bezbroj je primjera kako je pozorište pomoglo nekim ljudima da promjene svoj život.

Kreševljaković je istakao da će pozorište nastaviti prikazivati najbolje i najgore strane ljudske prirode, pozivajući sve da osjete važnost empatije, razumijevanja, da rizikuju i zagovaraju, nove i raznolike glasove.

“MESS je dio mladosti mnogih od nas, uz MESS smo se rađali i odrastali, a ispratio je i mnoge dobre ljude. MESS su predstave, ali i druženje i dio je ovog grada. I zbog toga bismo voljeli jako da budućim generacijama MESS bude dio njihovog odrastanja”, zaključio je Kreševljaković.

Otvorenju MESS-a prisustvovao je veliki broj predstavnika javnog, političkog i kulturnog života BiH.

Posted by on 2019-09-29. Filed under Kultura, MESS. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login